Ei vrij eten kan nogal een uitdaging zijn: het zit in zoveel producten verwerkt! Met deze tips over hoe je ei herkent op verpakkingen en hoe je ei kan gaan vervangen, wordt het een (spreekwoordelijk) eitje..

Waar zit ei in?

Eieren worden in heel veel verschillende producten verwerkt. Zo wordt het eiwit bijvoorbeeld gebruikt om schuim van te maken of baksels een luchtig karakter te geven.
Eigeel kan je terugvinden in pudding en room zoals cremè brulee en banketbakkersroom. Maar ook je koekjes, pasta, vleeswaar, gepaneerd vlees en brood etc. etc. bevatten ei. De lijst is bijna oneindig! Lees daarom ook altijd goed de verpakking en let daarbij de op vetgedrukte / apart benoemde allergenen.

De omschrijving “Eiwitten” in het rijtje voedingswaarde duid op de proteïne / eiwit gehalte (bouwstoffen) in het product.  Er hoeft dus geen ei in te zitten (denk bijvoorbeeld bij yoghurt of vis).

Benamingen en E-nummers met ei

Voor iedereen die geen ei mag of wil eten maakte wij dit lijstje met alle wettelijke benamingen van ei. Ze staan op alfabetische volgorde en moeten te allen tijde als ingrediënt vermeld staan vanuit de Europese Wetgeving:

Albumine / Avidine / Conalbumine (conserveringsmiddel) / Cysteine / Cystine  – E920-921 / Eigeel / Eipoeder / Eiwit / Fosfatidylserine (voedingssupplement) / Fosfolipiden / Globuline / Lecithine / Lecitine – E322 / Lipovitellin (eigeel) / Livetine (eigeel) / Lysozyme – E1105 (conserveringsmiddel in bier en jonge kaas) / Ovalbumine / Ovoglobuline / Ovomucine / Ovomucoid / Ovosucrol (bevat ook suiker) / Ovotransferrine / Phosvitine

Tien tips voor het vervangen van ei

Afhankelijk van het recept wat je maakt kan je deze 10 tips voor ei vervanging gebruiken:

  • Halve banaan
  • 1 el chiazaad met 3 el water
  • 60 ml yoghurt
  • 60 ml plantaardige olie
  • 3 el pindakaas
  • 80 g appelmoes of 3 el gepureerd fruit
  • Psyllium vezels
  • Dadels
  • Ei vervanging van de reformwinkel
  • 2 el water met 1 el sojameel

Wist je dat Beter Door Eten ook een aparte receptenrubriek heeft met Vegan recepten? Neem zeker eens kijkje!

Auteur

Reageer