Wat zijn gluten?

Gluten is een eiwit wat voorkomt in de granen tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Wanneer men spreekt over een  intolerantie voor gluten, zijn er 3 verdelingen te maken:

  • Een tarweallergie: Hierbij krijgen mensen alleen klachten na het eten van tarwe. De overige graansoorten zoals spelt, kamut etc. verdragen zij vaak wel, ondanks dat dit gluten bevat.
  • Auto-immuunziekte coeliakie: Mensen met coeliakie verdragen geen een gluten; zelf een klein spoor van gluten hun al doodziek maken. Het lichaam maakt namelijk antistoffen aan tegen het eigen weefsel, vandaar dat dit een auto-immuunziekte is (en geen allergie).
  • Glutensensitiviteit (ook wel non-coeliakie, non-celiac glutensensitivity (NCGS) of glutengevoeligheid genoemd): Bij deze groep mensen zijn geen antistoffen in het bloed te vinden maar hebben wel meerdere symptomen die passen binnen het ziektebeeld van coeliakie. Een groot verschil is echter dat bij glutensensitiviteit de dunne darm niet beschadigd raakt door een ontstekingsreactie wanneer er gluten gegeten worden. Er is hier helaas nog weinig verder over bekend; het vermijden van gluten geeft verlichting van de klachten en is hierbij het devies.

Mensen met een gluten intolerantie of coeliakie hebben een breed scala aan klachten. Bekende klachten na het eten van gluten zijn buikklachten (kramp, diarree of juist obstipatie), maar ook depressie, chronische vermoeidheid, gewichtsverlies, aften etc. etc.

TIP: in ons E-book coeliakie en glutenvrij dieet vind je alle handige tips, overzichten en printbare lijstjes om jouw glutenvrije leven net even wat makkelijker te maken! Je koopt het boek hier voor slechts € 14.95!

Waar zitten gluten in?

Gluten komen voor in de graansoorten tarwe, rogge, gerst, spelt en knvrijeamut. Hiermee ook in alle afgeleide producten zoals brood, pasta, bier en koek en gebak. Haver(mout) is van nature glutenvrij maar nagenoeg altijd verontreinigd door tarwe. Wil je haver eten, koop dat altijd een gecertificeerd glutenvrije variant (let op het logo)!
Daarnaast zijn gluten terug in vinden in o.a. snoepgoed, halffabricaten, soepen en sauzen, cosmetica, klei, shampoo en vitamines preparaten. Gluten is een van de 14 hoofdallergenen wat inhoud dat een fabrikant of toeleverancier van voeding het wettelijk verplicht is dit op zijn product te vermelden! Daarnaast kunnen sommige producten onder “de norm” zijn (zoals bijvoorbeeld glucosestroop en maltodextrine en onderstaande E-nummers) waardoor ze wel genuttigd kunnen worden. Pas hierbij wel op met een zgn. glutenstapeling.

Tip: lees ook de pagina over gluten herkennen op verpakkingen en hoe te vervangen!!

Testen op een gluten intolerantie  / coeliakie

De eerste stap naar een diagnose is een bloedtest naar antistoffen tegen gluten. Deze bloedtest kun je gewoon bij je huisarts laten doen. Als er antistoffen in je bloed zitten is de kans heel groot dat je coeliakie (gluten intolerantie) hebt. Bij volwassen worden er echter niet altijd antistoffen aangetroffen en kan het raadzaam zijn toch verder te zoeken en een doorverwijzing te vragen naar een MDL-arts

Indien er antistoffen tegen gluten in je bloed zijn gevonden, zal je worden doorverwezen aar een specialist in het ziekenhuis voor een biopt van de dunne darm. Bij dit onderzoek wordt een dun slangetje met een camera via je mond, keel en maag naar de dunne darm geleid. Hiervoor kan je desgewenst een “roesje” krijgen. Via het slangetje worden kleine hapjes genomen van het weefsel van de dunne darm. Deze worden later in het laboratorium nagekeken op beschadigingen. Bij kinderen is een biopt niet altijd meer nodig, maar kunnen andere richtlijnen gelden. Overleg hierover met je arts.

Als de diagnose coeliakie is vastgesteld is het van belang dat je een diëtist raadpleegt voor hulp bij een glutenvrije dieet, en tips krijgt om een tekort aan vitaminen en mineralen te voorkomen.

Let op! Wanneer je bij een medisch specialist laat onderzoeken of je coeliakie hebt moet je gluten blijven eten. Anders kunnen de uitslagen onbetrouwbaar zijn.

Bron: De Nederlandse Coeliakie VerenigingMaag, Lever, Darm Stichting

Auteur

1 Comment

Reageer