Wat is Lupine?

Lupine is een prachtige bloemsoort; er zijn wel 100 soorten van. De zaden van de blauwe bloem worden gebruikt om lupinemeel (ook wel bonenmeel) van te maken. De voedselindustrie gebruikt dit als goedkoop alternatief voor o.a. sojameel.

Mogelijke klachten bij een lupine allergie

Mensen met een lupine allergie kunnen ernstige reacties krijgen na het eten van producten met lupine. Waar sommige “slechts” jeuk of netelroos krijgen, kan het voor andere acute astma / benauwdheid door zwelling in de keel geven of zelf  dodelijk zijn (anafylactische reactie). Snel medisch ingrijpen is dan noodzakelijk. Vaak treedt een allergische reactie binnen enkele minuten op.

Waar zit lupine in?

Lupine is een van de 14 hoofdallergenen. Zit er lupine in een product, dan moet het volgens de Europese wetgeving vermeld staan.
Lupine is terug te vinden in diverse kant en klaar producten zoals chips, snacks, sauzen en soep maar ook in diverse graan producten zoals brood, banket en koekjes. Vegetarische vleesvervangers bevatten ook dikwijls lupine.

Benamingen van lupine

Op verpakkingen kun je lupine herkennen aan de volgende namen:

Bonenmeel / Eiwitconcentraat (lupine)/  Lopino / Loyu / Lupini/tremocos / Lupine / Lupinemeel / Lupinestukjes / Lupinus metablis (Tarwi) / Okara / Voedingsvezel (lupine)

Lupine vervangen

Mensen die allergisch zijn voor lupine hebben vaak een kruisallergie met soja en/of pinda. Recepten zo puur mogelijk maken zonder zakjes / toevoegingen is hierbij het devies. Daarnaast worden vaak overige noten zoals amandel(spijs) wel verdragen.

Testen op lupine allergie

Via de huisarts kun je laten testen of je allergisch bent voor Lupine. Dit kan alleen door een zgn. voedsel provocatie test.

Auteur

Reageer