Ken jij die foto’s die op dinsdag altijd voorbij komen met #TransformationTuesday? Met een “voor en na” foto van iemands progressie? Houd mij ten goede: ik ben oprecht blij voor al die superhelden die hun verhaal delen hoe het ze gelukt is op een gezonde en verantwoorde manier hun gezondheid te verbeteren. Maar er zijn mensen…

Are you f@#king kidding me?

Als eerste: mijn excuses voor mijn taalgebruik. Het moet er even uit zeg maar. Want wat is er in hemelsnaam aan de hand op social media? Ook al is het gros goed bedoeld en ter inspiratie voor andere mensen die worstelen met hun gewicht, steeds vaker zie ik tot mijn schrik “before” foto’s waar gewoon helemaal niets mee mis is… De tweede foto die ernaast staat, baart mij echter enorme zorgen! Waar zijn de rondingen gebleven? De levenslust in de ogen? Waarom was je zo ontevreden met je “before” foto?

Waarvoor ligt jouw kind in het ziekenhuis?

Vorig jaar heeft onze zoon 5 dagen in het ziekenhuis gelegen. Op dag 2 raakte ik bij het koffieapparaat in gesprek met een andere moeder. Waar Bent een dubbele longontsteking had en met de juiste medicatie weer snel de oude zou zijn, had deze moeder een ander verhaal. Haar dochter was in vrij kritieke toestand opgenomen vanwege anorexia.

De tranen die tijdens dat gesprek bij ons beide vloeiden, prikken nu opnieuw in mijn ogen..

De moeder vertelt: “Eerst werden de snoepjes vervangen voor extra pure chocolade. Want weet je wel hoeveel suiker er in snoep zit mama? Er moesten voortaan ongebrande noten en appels gekocht worden. De frisdrank? Die werd vervangen door vruchtensap, totdat in het nieuws kwam dat deze natuurlijke suikers wellicht ook niet zo goed voor je zouden zijn. De verse jus werd vervangen door water en die appel bleef ineens ook in de fruitschaal liggen”. En zo ging het van kwaad tot erger…

Bedenk wat voor voorbeeld je geeft

Ik kon niet slapen die nacht. Naast de zorgen voor mijn eigen zoon voelde ik het verdriet van deze  moeder. Zou het ooit goed komen met dit meisje? En wat is mijn bijdrage aan het beeld dat we geven op social media?

Ik heb geen concrete cijfers voor handen, maar hoeveel lieve, mooie en perfect volmaakte jonge meisjes en jongens lopen nu in Nederland rond met het gevoel te dik te zijn? Niet zo mooi en perfect zijn als al die bewerkte plaatjes die we online voorbij zien komen? Wat moeten zij denken van professionele bedrijven, trainers, sportscholen en influencers die ze online aansporen van hun volstrekt normale en gezonde kledingmaat, een size zero te maken?

Mijn missie met Beter door Eten is het delen van echte kennis over voeding. Niet om af te vallen of om een hip social media plaatje na te streven. Gewoon om je goed te voelen. Pak lekker die zak chips er af en toe eens bij, of dat heerlijke glas wijn. Besef je dat je goed bent zoals je bent. Geniet van het leven en neem alsjeblieft die social media met een grote korrel zout!

 

Auteur

Reageer