Ik weet eigenlijk ook niet goed wat mij bezielde toen ik laatst op Facebook een mede coeliaak een goed bedoeld advies gaf. Er is natuurlijk niets vervelender dan iemand die in precies hetzelfde schuitje zit die je probeert te helpen toch?

Flikker op met je advies kwakzalver!

Excuses voor mijn taalgebruik! Maar het zijn eigenlijk niet eens mijn eigen woorden. Op de vraag of er meer mensen waren met coeliakie en hoofdpijn deelde ik namelijk mijn eigen ervaring en het advies om het ook eens in de orthomoleculaire hoek te zoeken. Wat natuurlijk het slechtste is wat je kan doen, want waarom zou je in hemelsnaam de basis van je probleem aan pakken terwijl je ook kan blijven doen wat je altijd deed, zodat je je kan blijven voelen zoals je nu doet?

Voor sommige mensen is social media de perfecte plek om ongemakken te delen, tips om hier wat mee te doen zijn daarbij niet gewenst. De “flikker toch op met je advies” en “kwakzalver” reacties vlogen mij om de oren…

Er zijn verschillende type mensen…

Wanneer je duikt in de verschillende type mensen, zie je een aantal groepen: er zijn mensen die direct alles van je aannemen en 100% van jouw adviezen opvolgt, er zijn ook mensen die eerst alles onderbouwd willen zien en eigenlijk heel terughoudend zijn en mensen die gewoon niets van je aan willen nemen.
Met name deze laatste groep vind ik erg interessant. Als ik kijk naar mijn verleden waarin ik echt flink ziek ben geweest is er een heel duidelijk moment geweest waar voor mij de knop om ging. Ik was er namelijk zo slecht aan toe, had uitvalverschijnselen waardoor ik steeds minder mobiel werd om soms ook letterlijk omviel dat arts adviseerde  om na te denken over een rolstoel voor lange afstanden.

Ik heb het tot de auto gered om mijn tranen weg te slikken maar toen knapte er iets.

In de auto gingen de sluizen open en de knop ging letterlijk om. Ik was dit zo zat! Wat is dit nu voor een advies? Wat als ik eens voorzichtig ging revalideren bij die ene goede fysiotherapie praktijk, ik heb vroeger juist heel veel gesport! Wat als ik nu eens die afspraak in plande bij die Orthomoleculair Therapeut waar ik zulke goede verhalen over hoorde (maar toch een beetje sceptisch over was)? Wat als ik nu zelf het heft in handen nam en ging werken aan mijn gezondheid in plaats van mij alleen maar verdrietig te voelen als slachtoffer van mijn ziekte?

Ik ben een kwakzalver en kan je niet helpen

Ik zie helaas nog steeds teveel mensen die de stap niet durven te nemen. Ze hebben zich verenigd met het ziek zijn, het is zoals het is en niets kan het beter maken. Geloof mij, je wordt er ook moedeloos van als je ziekenhuis in, ziekenhuis uit gaat zonder je beter te voelen. “Coeliakie is een rotziekte en je moet er maar meer leren leven”. En heel eerlijk: ik zag het leven met recht niet meer zitten.

Nu ik dit zo schrijf weet ik dat ik weer minstens 10 nare berichten in mijn postvak ga aantreffen; sommige mensen lezen nu namelijk dat ik beweer dat coeliakie kan genezen. Helaas is niets minder waar! Voor sommige mensen zal orthomoleculaire geneeswijze altijd kwakzalverij blijven en kan ik je inderdaad niet helpen. Voor andere mensen kan ik als ervaringsdeskundige en afgestudeerd orthomoleculair therapeut juist wel een steun zijn en helpen met je lichaam (je darmen, je hormonen, je immuunsysteem etc.) weer in balans te brengen en te versterken. Ik kan je heel veel uitleggen over voeding en het effect hiervan op je lichaam. Een glutenfout blijft nog net zo naar want coeliakie is immers een auto-immuunziekte, maar klachten als hoofdpijn, PMS, slecht slapen, stuiterende bloedsuikerspiegel enzovoorts zijn wel degelijk te verlichten.

Klinkt allemaal leuk en aardig maar pak vooral niet mijn brood en koekjes af!

Het blijft een heikel punt: in basis weten we allemaal dat brood, koekjes, patat, glutenvrije pasta etc. niet de hoofdmoot van onze dagelijkse voeding zou moeten zijn. Dat er in groente veel meer goede voedingsstoffen zitten en dat regelmatig vis of goede vetten eten gezond is. Eiwitten zijn goede bouwstoffen, daar moesten we ook iets mee geloof ik?

Vanuit de orthomoleculaire geneeswijze (ortho staat voor juist, moleculair voor op celniveau) kijken we naar de voeding die jouw lichaam nodig heeft voor alle biologische processen.

Ook kijken we naar de status van jouw darmen, de darmwand en darmflora. Als jouw darmen om dit moment nog niet gezond zijn en je spijsvertering niet optimaal loopt, kan je je helemaal scheel eten aan biologisch geknuffelde wortelen en veel probiotica slikken, maar het heeft geen goede basis om te landen. Laat staan om de voedingsstoffen op te nemen die je lichaam (juist met coeliakie) zo keihard nodig heeft.

Daarnaast kijken we ook naar de rest van je lichaam: heb je bijvoorbeeld genoeg maagzuur en spijsverteringsenzymen, hoe doet je lever het? De lever is een zeer belangrijk orgaan voor het afbreken van afvalstoffen. Een bekend voorbeeld is alcohol maar wat weinig mensen weten is dat de lever ook bijvoorbeeld teveel aan suikers en gisten uit onverteerde etensresten moet filteren. Wanneer de lever aan zijn capaciteit zit, merk je dit onder andere aan hoofdpijnklachten.

Dus ja, elke orthomoleculair therapeut zal jou gaan vertellen dat je meer groente moet eten, dat je inname van eiwitten en gezonde vetten waarschijnlijk aanzienlijk omhoog mag, maar vooral de we het complete plaatje moeten bekijken.

Wie weet ben ik hiermee dus wel een kwakzalver maar wel een met de juiste bedoelingen. Eentje die zelf heeft ervaren wat orthomoleculaire geneeswijze voor je kan doen en het niet kan laten om goed bedoelde adviezen te geven omdat ik het iedereen gun om zich goed te voelen!

Als je (nog) meer wilt weten over wat orthomoleculaire geneeswijze is, klik hier

 

Auteur

2 Comments

 1. Nou Monique, wees jij maar fijn kwakzalver. De mensen die ‘kwakjes zalf’ nodig hebben, komen heus wel bij je. Heerlijk, die relativerende woorden. Maar ik kan me goed voorstellen dat je er wel eens moe van wordt…
  Dank voor alle info en recepten!

  • Monique Reply

   Wat lief Peyta, dank je wel! Iedereen die ik ook maar een beetje kan inspireren en kan helpen zich beter te laten voelen, maakt het allemaal waard!
   Liefs, Monique

Reageer