Ik moet iets bekennen: ik ben echt een ramp als het komt op plannen. 9 van de 10 keer gebeuren dingen bij mij last minute of vergeet ik essentiële ingrediënten in huis te halen. Gelukkig heb ik een voorliefde voor simpele maar toch lekkere recepten en zo komt het dat ik er dit jaar met Pasen toch weer goed vanaf kom met een van deze 3 super makkelijke taarten!

Het zit hem in de details en… in de balans!

Regelmatig krijg ik kritiek van mensen over de zoete lekkernijen die op deze site staan. Ik ben immers Orthomoleculair Therapeut en voedingscoach en daarmee zouden suiker en taart op de verboden lijst moeten staan. Nu ben ik zelf een groot voorstander van balans: wanneer je 80% gezond en gevarieerd eet, kun je gerust op speciale momenten een genieten van wat minder optimale voeding.

Met de feestdagen draait het voor ons voornamelijk om de gezelligheid met elkaar en eten we alsnog lekker veel groente en gezonde dingen. Wanneer het aankomt op wat lekkers zit het hem wat mij betreft in de kleine details die de dag net even een tikkeltje feestelijker maakt.  Al deze drie recepten zijn gewoon standaard taarten (makkelijke kwarktaart en deze simpele chocoladetaart) maar zet je er lange vingers omheen met een gekleurd lint en wat leuke versiering erop, dan heb gelijk een heuse Paastaart….

PaasTaart recept 1:

Voor deze taart zoals op bovenstaande foto kun je elk willekeurig kwarktaart recept gebruiken. Wanneer je net als ik een gluten- en lactosevrij dieet hebt zijn dit de ingrediënten die je kunt gebruiken voor een taart van 18-20 cm ø:

  • 400 ml (lactosevrije) slagroom*
  • 250 g mango blokjes (diepvries)
  • Desgewenst: 3 el suiker of honing om te zoeten
  • 9 gelatine blaadjes
  • 10 glutenvrije biscuits
  • 6 el kokosolie (gesmolten)
  • Lange vingers (ik gebruikte de gluten én lactose vrije lange vingers van Consenza)
  • Versiering: wat pure chocolade paaseitjes en bijv een passievrucht
  • Mooi lint

*Wanneer je gewoon lactose verdraagt, dan kun je ook gewone slagroom gebruiken. Voor het gemak kan je dan 500 ml slagroom of een combinatie met (magere)kwark en slagroom aanhouden.

Bereidingswijze makkelijke paastaart 1:

  1. Smelt als eerste de kokosolie. Prak de biscuits in een bak fijn en roer er de gesmolten kokosolie door. Het moet er nu een beetje uitzien als “nat zand”.
  2. Bekleed de springvorm met een vel bakpapier en verdeel de koekkruimels hier overheen. Druk stevig plat met een lepel en zet koud in de koelkast of vriezer.
  3. Week vervolgens de 9 gelatine blaadjes in een bak met koud water voor ongeveer 5 minuten.
  4. Verwarm in een pannetje – op laag vuur – de room en mango en breng desgewenst op smaak met wat suiker of honing.
  5. Haal het room / mango mengsel van het vuur en pureer voorzichtig met een staafmixer tot een glad, egaal geheel.
  6. Knijp de gelatine blaadjes uit en los op in het mengsel. Roer goed door met een garde zodat alles echt goed opgelost is.
  7. Zet dan het pannetje even in de gootsteen met koud water om sneller af te laten koelen.
  8. Giet vervolgens het roommengsel op de biscuitbodem en laat voor tenminste 4 uur opstijven in de koelkast.
  9. Zet de taart voor het serveren op een mooi bord en bekleed met de lange vingers. Snijd deze van te voren met een scherp met op gelijke hoogte (Tip: maak een frisse fruit tiramisu met de overgebleven kleine stukjes lange vinger, ziet niemand en is echt super lekker!). Zet de lange vingers vast met een mooi lint.
  10. Garneer de taart tot slot met de pure chocolade paaseitjes of vers fruit naar keuze en smullen maar!
makkelijke paastaart - Beter door Eten
Variatie tip: met witte marsepeinen eitjes

Paastaart recept 2: vrolijk geel met witte eitjes!

Bovenstaande taart is een variatie op de eerdere kwark taart. Gebruik hiervoor wat wit marsepein of fondant en rol dit uit tot een gelijkmatige plak van ca 3-4 mm. Gebruik een rond stekertje of een klein borrelglaasje en maak enkele witte “eitjes” om de taart verder mee te versieren.

Paastaart recept 3: chocolade nest met paaseitjes

Dit recept heeft als basis mijn klassieke chocoladetaart maar je kunt elke chocoladetaart of brownie recept / mix gebruiken. Om hier een echte Paas draai aan te geven, gaan we er een nestje van maken. Hiervoor gebruikte ik een pakje plantaardige margarine welke ik luchtig klopte met verse vanille poeder en wat poedersuiker. Proef zelf even hoe zoet je hem wilt LET OP – de taart is al machtig genoeg van zichzelf, maak je (plantaardige)botercrème dus ook zeker niet te zoet en houdt de porties klein!

Decoreer de taart vervolgens met chocolade eitjes en/of Paas versiering naar keuze

Chocolade Paastaart – Eitjes in het nest

Vrolijk Pasen!

Auteur

Reageer