Mocht je nog op zoek zijn naar een lekker bijgerecht in de categorie lekker en voedzaam: zoek dan niet verder! Deze rösti koekjes van pastinaak zijn namelijk om je vingers bij af te likken!

Super gezond ding die pastinaak!

In de oudheid vonden ze het maar een interessant ding die pastinaak: vanuit de signatuurleer werd het qua vorm namelijk aangezien als heuse afrodisiaca: een lust op wekkende groente.
Als we kijken naar de hedendaagse kennis over pastinaken dan weten we  dat het (net als spruiten, boerenkool of rode kool) een echt Hollandse “superfood” is. Ze zitten bomvol mineralen zoals ijzer, kalium, calcium, foliumzuur en de vitamines B, C en  E. Daar heb je dus helemaal geen goij berries van de andere kant van de wereld voor nodig!

Voedzame rösti koekjes

Je kan van pastinaak een heerlijke soep maken (gewoon opzetten met een teentje knoflook, uitje en wat bouillon en alles gaarkoken. Vervolgens mooi glad pureren en serveren met wat uitgebakken spekjes, heerlijk!). Maar met wat experimenteren in de keuken kwam ik op een heel ander recept. Nu kan je hele lekkere rösti maken van aardappel dus waarom niet van pastinaak? Wij gooide e.e.a. bij elkaar en hebben zitten smullen! Je leest nu hoe je het maakt:

Ingrediënten voor ca 20 rösti koekjes

  • 3 pastinaken
  • 5 eieren
  • 100 g geraspte oude kaas
  • Peper en zout naar smaak
  • Kokosolie om in te bakken
  • Optioneel: ui of spek

Bereiding:

  1. Schil de pastinaken en verwijder het kontje.
  2. Rasp in een keukenmachine of met de hand tot dunne sliertjes.
  3. Rasp ook de kaas fijn.
  4. Klop in een mengkom de 5 eieren los en voeg alle ingrediënten toe. Alles moet een beetje nat zijn van het ei. Is dit nog niet het geval, voeg dan een extra ei toe.
  5. Als je het lekker vind kan je nog variëren met extra ui of spek (of allebei) door het recept.
  6. Verwarm in een koekenpan wat kokosolie en bak per kleine hoopjes de röstikoekjes op middelhoog vuur goudbruin en gaar.
  7. Je kan de koekjes warm of koud eten, als bijgerecht bij je avondmaaltijd,  als tussendoortje of ter aanvulling van een lunch zonder brood (Lees hier alle mealprep tips daarvoor!) . Erg lekker met een beetje zelfgemaakte mayonaise!
Auteur

Reageer