Geloof jij het als ik zeg dat ik nog nooit cheesecake heb gebakken? Sterker nog, dat ik het ook nog nooit gegeten heb? Ik heb dit recept dan ook uitgebreid laten proeven aan mijn familie, mijn trainer, mijn fysio en iedereen die op die dag ook maar voorbij kwam. Want dat ik iets lekker vind, wil niet zeggen dat andere dat ook vinden. Gelukkig kwam hij goed uit de test en deel ik vandaag deze primeur met jullie: mijn eerste echte eigen kruidnoten cheesecake!

Maak de cheesecake zoals jij wilt!

Vanwege mijn dieet maakte ik de cheesecake helemaal gluten en lactosevrij. Hoef jij hier geen rekening mee te nemen (lucky you!) dan kan je gewoon kruidnoten en/of roomkaas naar keuze gebruiken. Voor de gluten en lactosevrije kruidnoten gebruikte ik dit recept wat ik laatst al deelde. Daarnaast zoette ik de cheesecake met alleen wat honing en vanille poeder (dat zwarte poeder, te koop bij Holland & Barrett); het originele recept is met vrij veel gewone suiker + een zakje vanillesuiker wat de taart heel zoet en nog machtiger zou maken. Niet dat mijn variant nu gezond is, maar alle beetje helpen toch?

Ingrediënten voor een kruidnoten cheesecake van 22 cm doorsnede:

  • 200 g kruidnootjes*
  • 175 g gesmolten kokosolie
  • 600 g roomkaas naar keuze (ik gebruikte 3 pakjes Arla lactofree)
  • 3 eieren
  • 2 el honing
  • 2 tl vanille poeder
    * Heb je net als ik een glutenvrij dieet? Gebruik dan zelfgemaakte gluten- en lactosevrije kruidnoten volgens dit recept.

Bereidingswijze cheesecake:

  1. Verwarm de oven voor op 175 ºC en bekleed de taartvorm met bakpapier. Vet ook de randen in met olie naar keuze.
  2. Begin met het maken van de bodem: smelt hiervoor de kokosolie en maal /stamp ondertussen de kruidnootjes fijn. Meng de kokosolie met de kruidnoten, het moet nu als “nat zand” voelen. Is het te droog? Voeg dan nog een klein beetje extra kokosolie toe. Schep nu het kruidnotenmengsel op de bodem van de springvorm en druk het met de achterkant van een lepel goed aan.
  3. Verder met de “cheese” laag! Splits hiervoor de eieren en klop al eerste de 3 eiwitten in een schone, vetvrije kom stijf.
  4. Klop in een andere kom de roomkaas los en meng met 2 el honing, 2 tl vanillepoeder en voeg als laatste de eidooiers toe.
  5. De laatste stap: spatel rustig het eiwit door het roomkaasmengsel en schep het op de kruidnoten bodem in de springvorm
  6. Bak de cheesecake in de oven in ca 50-55 min. goudbruin en gaar. Als hij erg bruin wordt kun je hem afdekken met aluminiumfolie. Laat de cheesecake helemaal afkoelen en bewaar tot gebruik in de koelkast. Versie de cheesecake voor het serveren nog met wat verkruimelde kruidnoten en een klein beetje poedersuiker voor een extra feestelijk effect!

Ben je op zoek naar nog meer sinterklaas lekkers? Kijk dan zeker ook even bij deze kruidige speculaasballen (zonder oven te maken!)

 

Auteur

Reageer