Het is weer echt de tijd van het jaar voor een van mijn lievelingskoekjes: speculaas! Gelukkig kun je ook met een gluten- en lactosevrij dieet van speculaas blijven genieten met deze Schär koekjes! Heerlijk bij een grote mok dampende thee of verwerkt in deze speculaas cheesecake!

Hoe maak je zo’n lekkere speculaas cheesecake?

Er zijn wat belangrijke tips waar je rekening mee moet houden als je een cheesecake wilt bakken. Het eerste is geduld: het beste resultaat krijg je namelijk wanneer je de cheesecake een hele nacht in de koelkast laat opstijven. Maar geloof mij: dat is het zeker waard!
Een andere tip is het plaatsen van een bak water onder in de oven. Neem gewoon een ovenschaal met ongeveer 1 cm water hierin en zet deze tijdens het voorverwarmen vast in de oven. Voor de rest gewoon stap voor stap het recept volgen en dan komt het helemaal goed!

Ingrediënten speculaas cheesecake met doorsnede van 22 cm

  • 2 pakjes Schär Speculoos + 1 extra ter garnering (optioneel)
  • Ca 150 g gesmolten kokosolie of margarine
  • 200 g suiker
  • 600 g lactosevrije roomkaas *
  • 50 ml lactosevrije slagroom*
  • 4 eieren
  • 1 ei dooier
  • 2 tl vanille poeder
  • Olie om in te vetten
    * Vanwege mijn lactose intolerantie gebruik ik lactosevrij roomkaas en slagroom. Heb jij geen intolerantie? Gebruik dan gerust gewone roomkaas en slagroom.

Speculaas-cheesecake- Beter door Eten

 

BEREIDINGSWIJZE CHEESECAKE:

  1. Verwarm de oven voor op 150 ºC en plaats een bak met water op de bodem. Bekleed ook vast de taartvorm met bakpapier en vet de randen in met olie naar keuze.
  2. Begin met het maken van de bodem: smelt hiervoor de kokosolie en margarine en maal /stamp de speculaas fijn. Er mag gerust geproefd worden!
  3. Meng de olie of margarine met de speculaaskruimels tot het een beetje als “nat zand” voelt. Is het te droog? Voeg dan nog een klein beetje extra olie toe. Schep nu het speculaasmengsel op de bodem van de springvorm en druk het met de achterkant van een lepel goed aan.
  4. Verder met de “cheese” laag! Klop hiervoor de roomkaas samen met de suiker tot een romig geheel. Voeg dan 1 voor 1 de eieren en het eidooier toe. Voeg tot slot de slagroom en 2 tl vanillepoeder toe en klop nog even kort door (niet te lang!)
  5. Stort het beslag in de taartvorm erbij en bak de cheesecake 1,5 uur in de oven in. Wanneer dit klaar is zal je zien dat de cheesecake nog een beetje wiebelig is. Zet de oven uit en laat de taart nog 2 uur in een dichte oven afkoelen. Tot slot de taart nog even op kamertemperatuur verder afkoelen en dan minimaal 4 uur de koelkast in.
  6. Je kunt de cheesecake voor het serveren nog extra feestelijk versieren met wat poedersuiker en wat verbrokkelde stukjes speculaas bovenop.

Dit artikel schreef ik in samenwerking met Schaerglutenfree.

Auteur

Reageer