Het is je misschien al opgevallen dat ik niet zo vaak brood eet. Of je nu glutenvrij moeten eten of niet, er zijn gelukkig tal van andere ontbijt- en lunchgerechten te verzinnen die ik net even wat lekkerder en veelal ook voedzamer vind (deze spinazie omeletwrap met zalm bijvoorbeeld). Er is echter een brood waar ik groot fan van ben..

Zuurdesem toast van YAM!

Het desembrood van YAM (te koop bij Jumbo of online) is een gluten- en tarwevrij brood. In plaats van gist wordt er zuurdesem gebruikt om het brood rustig te laten rijzen . Het bevat het geen melkproducten, ei, soja of toegevoegde suiker. Ook zijn er geen e-nummers of maltodextrine aan het brood  toegevoegd, helemaal super dus! Wat er dan wel in zit? Water, havervlokken (gecertificeerd glutenvrij), rijstmeel, zuurdesem, plantaardig vet (kokos), kikkererwtenmeel, vlozaad en bakkerszout.
Persoonlijk vind ik het brood het lekkerste als het getoast is, ook heerlijk met een flink lik notenpasta!

Wat zijn de voordelen van zuurdesembrood?

Er zijn een paar belangrijke voordelen van zuurdesembrood in vergelijking met “gewoon” brood. Dit geldt overigens bij elk zuurdesembrood, dus mocht je dit lezen en niet glutenvrij moeten eten kan je ook bij een goede bakker eens kiezen voor dit type brood.
Zuurdesembrood heeft namelijk minder effect op je bloedsuikerspiegel en bevat goede vezels en eiwitten. Door het langzame bereidingsproces (48u) worden fytinezuren afgebroken waardoor de aanwezige mineralen beter door je lichaam worden opgenomen.

De volkoren haver in dit brood is een zeer voedzame energiebron, rijk aan vitaminen, mineralen en vezels.

Als je kijkt naar het zuurdesem proces dan is dit eigenlijk al duizenden jaren oud. Zuurdesem ontstaat door een fermentatieproces wat je misschien ook wel kent van zuurkool. De bacteriën die hierbij ontstaan zijn erg goed voor ons en zorgen voor een gezonde darmflora.

Genoeg gekletst weer, je wilt natuurlijk weten hoe je deze lekkere ontbijt of lunch maakt! Komt ie..

Ingrediënten voor de toast:

  • 2 sneetjes brood per persoon
  • 1 avocado per persoon
  • 2 eieren per persoon
  • Handje kiemen of tuinkers
  • Peper en zout naar smaak
  • kokosolie of ghee om in te bakken

Zo maak je zuurdesem toast met avocado en ei:

  1. Toast de sneetjes brood, krokant is dit brood het lekkerste!
  2. Verwarm in een koekenpan wat kokosolie of ghee en bak op middelhoog vuur 2 eitjes per persoon. Laat de eidooiers bij voorkeur heel.
  3. Snijd ondertussen de avocado en verdeel een halve avocado per broodje. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Serveer de gebakken eieren op de toast met avocado en maak af met een handje tuinkers of kiemen naar keuze. Schenk een warm kopje liefde in en geniet van je heerlijke en voedzame ontbijt of lunch!

Disclaimer:
Dit artikel is niet gesponsord en deel ik puur en alleen omdat ik er oprecht fan van ben.

 

Auteur

Reageer