Haver-amandelkoekjes met cranberries

Lactosevrij, glutenvrij, low FODMAP, vrij van geraffineerde suikers en vegan

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe recepten voor tussendoortjes. Anders verval ik namelijk nogal snel in rijstwafels met pindakaas. Niets mis mee (en super lekker natuurlijk) maar op een bepaald moment willen we ook wel weer iets anders. Hoe dan ook, veel suikervrije recepten bevatten banaan. En laat dat nu net de enige fruitsoort zijn die ik niet lekker vind. Voorheen verving ik dit vaak door zelfgemaakte appelmoes, maar dat kan niet nu ik als test low FODMAP eet.

Deze koeken zijn eerder beperkt FODMAP dan low FODMAP. Afhankelijk van de lijst die je gekregen hebt van je diëtiste staan amandelmeel en cranberries wel of niet op de oranje lijst. Check dus even goed hoeveel je kunt eten. Want ik kan je dit vertellen: zodra je het eerste stuk op hebt, ben je verkocht.

Deze havermoutkoeken proeven hartig en zoet tegelijk. Zowel het havermout als het amandelmeel hebben een notige smaak en gaan daarom goed samen met de cranberries (let overigens goed op, veel gedroogde cranberries zijn gezoet met suiker). Het amandelmeel geeft de koek een warme, zoetige bite. Ze zijn perfect voor bij een kop thee of koffie, of als feestelijke aanvulling op je lunch!

Ingrediënten:

  • 100 gram havermout
  • 75 gram amandelmeel
  • 75 gram gedroogde cranberries
  • 45 gram kokosolie
  • 50 gram plantaardige melk ongezoet
  • 1 eetlepel lijnzaad + 3 eetlepels water
  • 1/2 eetlepel baking soda
  • 1/2 eetlepel citroensap of azijn
  • 25 gram agave- of ahornsiroop*
  • 1 snufje zout

*Als je een wat zoeter tussendoortje wilt, verlaag dan de kokosolie naar 35 gram en voeg zo’n 25 gram agave- of ahornsiroop toe

Hoe maak je het?

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng het lijnzaad met 3 eetlepels water en laat 15 minuten staan. Smelt ondertussen de kokosolie.

2. Mix de havermout, het amandelmeel, de kokosolie, het zout en het lijnzaad-water mengsel goed. Voeg de plantaardige melk in delen toe totdat het een plakkerige, goed gemengde substantie is.

3. Voeg de cranberries toe en mix kort. Zorg dat de cranberries zich goed verdelen. Meng als laatste de baking soda en het citroensap of azijn door het mengsel. Baking soda gaat direct werken zodra het samen met het zuur wordt toegevoegd. Stort het mengsel daarom meteen in een met bakpapier beklede bakvorm (15×15 cm of 17,5×12,5 cm). Schuif in de oven en bak in 25 minuten gaar.

Ik ben Jacoline, een psychologie studente die gek is op de natuur, fotograferen, koken, bakken en vooral eten! Vanwege mijn gezondheid eet ik vrijwel altijd gluten-, lactose- en suikervrij (hoewel ik ook zéker niet geloof in altijd 100% perfect). Vanwege het milieu eet ik zoveel mogelijk veganistisch. Momenteel ben ik bezig met een pijnlijk eerlijke zoektocht naar de juiste mindset om ziek maar toch gezond en gelukkig te zijn. Meer hierover kan je lezen op Instagram (@blond_en_gezond).

Write A Comment