In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over glutenintolerantie, gluten in het algemeen, glutensensitiviteit, tarwe allergie en coeliakie.
Wat zijn gluten, glutenintolerantie, tarwe allergie en coeliakie?
Gluten is een eiwit wat voorkomt in de granen tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Wanneer men spreekt over een intolerantie voor gluten, zijn er 3 verdelingen te maken:
- Een tarweallergie: Hierbij krijgen mensen alleen klachten na het eten van tarwe. De overige graansoorten zoals spelt, kamut etc. verdragen zij vaak wel, ondanks dat dit gluten bevat. Een tarwe allergie is niet te verwarren met een glutenallergie. Men reageert namelijk uitsluitend op gluten. Daarnaast bestaat een glutenallergie niet.
- Auto-immuunziekte coeliakie: Mensen met coeliakie verdragen geen een gluten; zelfs een klein spoor van gluten hun al doodziek (denk aan kruisbestruiving) maken. Het lichaam maakt namelijk antistoffen aan tegen het eigen weefsel, vandaar dat dit een auto-immuunziekte is (en geen allergie). Nogmaals een glutenallergie bestaat niet.
- Glutensensitiviteit (ook wel non-coeliakie, non-celiac glutensensitivity (NCGS) of glutengevoeligheid genoemd): Bij deze groep mensen zijn geen antistoffen in het bloed te vinden maar hebben wel meerdere symptomen die passen binnen het ziektebeeld van coeliakie. Een groot verschil is echter dat bij glutensensitiviteit de dunne darm niet beschadigd raakt door een ontstekingsreactie wanneer er gluten gegeten worden. Ook kruisbestuiving is voor deze mensen geen probleem. Er is hier helaas nog weinig verder over bekend; het vermijden van gluten geeft verlichting van de klachten en is hierbij het devies. Heb jij glutensensitiviteit? Ervaar je klachten na het eten van een maaltijd met gluten? Een glutensensitiviteit komt voort uit een beschadiging in de darmen. Al meer dan 15 jaar verdiep ik me in het helen van onze darmen. Wellicht kan ik jou helpen. Klik hier voor meer informatie.
Mensen met een gluten intolerantie of coeliakie hebben een breed scala aan klachten. Bekende klachten na het eten van gluten zijn buikklachten (kramp, diarree of juist obstipatie), maar ook depressie, chronische vermoeidheid, gewichtsverlies, aften etc. etc.
TIP: in ons E-book coeliakie en glutenvrij dieet vind je alle handige tips, overzichten en printbare lijstjes om jouw glutenvrije leven net even wat makkelijker te maken! Je koopt het boek hier voor slechts € 14.95!
Waar zitten gluten in?
Gluten komen voor in de graansoorten tarwe, rogge, gerst, spelt en knvrijeamut. Hiermee ook in alle afgeleide producten zoals brood, pasta, bier en koek en gebak. Haver(mout) is van nature glutenvrij maar nagenoeg altijd verontreinigd door tarwe. Wil je haver eten, koop dat altijd een gecertificeerd glutenvrije variant (let op het logo)!
Daarnaast zijn gluten terug in vinden in o.a. snoepgoed, halffabricaten, soepen en sauzen, cosmetica, klei, shampoo en vitamines preparaten. Gluten is een van de 14 hoofdallergenen wat inhoud dat een fabrikant of toeleverancier van voeding het wettelijk verplicht is dit op zijn product te vermelden! Daarnaast kunnen sommige producten onder “de norm” zijn (zoals bijvoorbeeld glucosestroop en maltodextrine en onderstaande E-nummers) waardoor ze wel genuttigd kunnen worden. Pas hierbij wel op met een zgn. glutenstapeling.
Tip: lees ook de pagina over gluten herkennen op verpakkingen en hoe te vervangen
Testen op een glutenintolerantie / coeliakie
De eerste stap naar een diagnose is een bloedtest naar antistoffen tegen gluten. Deze bloedtest kun je gewoon bij je huisarts laten doen. Als er antistoffen in je bloed zitten is de kans heel groot dat je coeliakie (gluten intolerantie) hebt. Bij volwassen worden er echter niet altijd antistoffen aangetroffen en kan het raadzaam zijn toch verder te zoeken en een doorverwijzing te vragen naar een MDL-arts
Indien er antistoffen tegen gluten in je bloed zijn gevonden, zal je worden doorverwezen aar een specialist in het ziekenhuis voor een biopt van de dunne darm. Bij dit onderzoek wordt een dun slangetje met een camera via je mond, keel en maag naar de dunne darm geleid. Hiervoor kan je desgewenst een “roesje” krijgen. Via het slangetje worden kleine hapjes genomen van het weefsel van de dunne darm. Deze worden later in het laboratorium nagekeken op beschadigingen. Bij kinderen is een biopt niet altijd meer nodig, maar kunnen andere richtlijnen gelden. Overleg hierover met je arts.
Als de diagnose coeliakie is vastgesteld is het van belang dat je een diëtist raadpleegt voor hulp bij een glutenvrije dieet, en tips krijgt om een tekort aan vitaminen en mineralen te voorkomen.
Let op! Wanneer je bij een medisch specialist laat onderzoeken of je coeliakie hebt moet je gluten blijven eten. Anders kunnen de uitslagen onbetrouwbaar zijn.
Bron: De Nederlandse Coeliakie Vereniging, Maag, Lever, Darm Stichting
13 Comments
Goed artikel over coeliakie! Ik heb het zelf ook, dus heel herkenbaar!
Marije | thegfguide.com
Pingback: Makkelijke en gezonde havermoutkoekjes (vegan recept)
Pingback: Wat is een lactose intolerantie?
Pingback: Glutenvrije worteltaart - Beter door eten
Pingback: glutenvrije speculaas zonder suiker - Beter door eten
Pingback: Havermout recepten: de lekkerste recepten verzameld - Beter door eten
Pingback: Wat zijn voedselintoleranties - alles wat je moet weten | beterdooreten.nl
Pingback: glutenvrije winter cake met appel en kurkuma | beterdooreten.nl
Pingback: Glutenvrije pepernotentaart - Beter door eten
Pingback: Glutenvrije muffins: citroen en blauwe bes muffins - Beter Door Eten
Pingback: Snickers taart, vegan & glutenvrij! – Beter Door Eten
Pingback: Koolhydraten gezond of ongezond? FAQ – Beter Door Eten
Pingback: Wat is coeliakie?