Om de voedselveiligheid te verhogen is er eind 2014 de Europese Allergenen Wetgeving van kracht geworden waarbij het wettelijk verplicht is om melk en lactose als allergeen op verpakkingen te vermelden. En dat is goed nieuws..
Waarom koemelk of lactosevrij?
Voor de een is het een bewuste keuze om Vegan te eten of om bijvoorbeeld volgens de Paleo leefwijze geen zuivel meer te nuttigen. Daarnaast is er ook een grote groep mensen (ca 1 op de 7 mensen) die een lactose intolerantie heeft of een wat kleine groep met een koemelk eiwit allergie. Het nuttigen van melk en afgeleide producten hiervan heeft voor hun grote gevolgen.
Als je kijkt naar de samenstelling van alle dierlijke melk (dus niet alleen koemelk, maar ook melk van schapen en geiten!) dan zie je dat deze bestaat uit melksuikers (lactose), water, vet, vitamines en mineralen en vele eiwitten. Los van elkaar kunnen deze onderdelen bij verschillende mensen heftige problemen geven:
- Bij een lactose intolerantie kan men de melksuikers niet goed verteren vanwege een tekort aan het enzym lactase.
- Bij een koemelk eiwit allergie spreken we echt over een allergische reactie waarbij het gehele immuunsysteem in opstand komt.
Leer etiketten lezen!
Het is erg belangrijk om goed thuis te worden in het lezen van etiketten. In het begin kan je best een beetje van de wijs gebracht worden door benamingen zoals cacaoboter, kokosmelk, pindakaas, leverkaas en bijvoorbeeld producten met “crème” zoals crème de cassis of crème paté. Hier zit doorgaans geen melk in! Wel is het altijd raadzaam alle ingrediënten te checken aan de hand van onderstaande lijst. Daarnaast moet melk officieel dik gedrukt op een etiket staan. Zoals alle allergenen.
Als je kijkt naar de omschrijving voedingswaarde zie je hier ook altijd “eiwitten” in het rijtje staan. Dit duid op het proteïne / eiwit gehalte (de bouwstoffen) in het product. Een beetje verwarrend dus want er hoeft dus niet perse melkeiwit in te zitten (denk bijvoorbeeld bij aan vis).
Benamingen en E-nummers met melk
Dit zijn alle wettelijk vastgestelde namen van alle varianten melk en lactose:
Alles met de naam melk erin: melkeiwit, (droge) melkbestanddelen etc / Beta Lactoglubeline (β) / Boter / Boterconcentraat / Boter olie / Caseïne / caseinaat / Crème Fraîche / E101 – Riboflavine / E213 – Calciumbenzoaat / / E234 – Nisine / E481/2 – Natrium – Calciumstearoylactylaat / E966 Lacitol / Ghee (geklaarde roomboter) / Glycomacropeptide / Immunoglobuline / IJs (roomijs, slagroomijs etc) / Kaas / Karnemelk / Kefir / Kwark / Lactalbumine / Lactoferrine / Lactoglubeline (β) / Lactose / Lactoval / Lactulose / Margarine / Melk / Melkderivaat / Melkeiwit / Melkpoeder / Melksuiker / Recaldent / Room / Slagroom / Sour cream / Tagatose / Transglutaminase / Umer / Vla / Wei of Whey poeder / Wrongel / Yoghurt / Zure room
Tot slot nog een tip: Lees zeker even deze pagina met tips voor het vervangen van koemelk!
4 Comments
Goedemorgen, ivm mijn dochter die voor school 3 weken naar Engeland gaat en in een gastgezin verblijft. Hebben jullie ook een lijst met de engelse benamingen van alle koemelk en lastose ingrediënten?
Vr. Gr.
Fijne lijst, ik mis alleen melkzuur
Hoi Ann,
Bedankt voor de reactie. Melkzuur is een product van verschillende biologische processen. Het is geen dierlijk product en hoort daarom niet thuis in deze lijst.
Liefs,
Jolijn
Pingback: Alles over koemelk eiwit allergie