Vaak worden een lactose intolerantie en een koemelk (eiwit) allergie over een kam geschoren. Er zijn echter een groot aantal belangrijke verschillen! Hier vind je alles overzichtelijk op een rijtje.

Wat is het verschil tussen lactose intolerantie en koemelk allergie?

Alle dierlijke melk (dus niet alleen koemelk, maar ook melk van schapen en geiten!) bestaat uit een aantal onderdelen: de melksuikers (lactose), water, vet, vitamines en mineralen en vele eiwitten.

Wanneer men spreekt over een lactose intolerantie dan houdt dit in dat mensen de melksuikers niet kunnen verteren vanwege een tekort aan het enzym lactase. Dit enzym helpt om de melksuikers om te zetten in lichaamseigen suikers om deze verder te kunnen verteren. Lukt dit nu dan komt de lactose onverteerd in de dikke darm terecht. Het gevolg? Je darmbacteriën komen in protest en gaan de lactose omzetten in gassen en zuur. Dit veroorzaakt klachten zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid, misselijkheid. Ook acne en een onzuivere huid worden aan een lactose intolerantie gelinkt. In ernstige gevallen krijgen mensen zelfs diarree klachten.

Bij een koemelk eiwit allergie spreken we echt over een allergische reactie waarbij het gehele immuunsysteem in opstand komt. Alle verschillende eiwitten in dierlijke melk kunnen afzonderlijk heftige, allergische reacties veroorzaken.

Waar zit melk in?

Een bruine boterham met kaas bij het ontbijt en een glas melk, ’s avonds een bakje vla of yoghurt toe; Hollandser kunnen we het bijna niet maken! In Nederland zijn we erg verknocht aan melk. Wanneer je een koemelk eiwit allergie hebt, kan het best even zoeken zijn naar “melkvrije” producten.
Los van de bovengenoemde, vind je melk namelijk terug in heel veel andere producten. Denk aan chocolade, pizza, Rivella, koek en snoep, croissants etc. etc.

Tip: Lees dit artikel met alle benamingen van melk!

Mag je lactosevrije producten bij een koemelk eiwit allergie?

Nee deze producten zijn niet geschikt! Bij lactosevrije producten in er namelijk slechts het enzym lactase toegevoegd om de lactose af te breken, de melkeiwitten zitten nog steeds in deze producten!

Veel mensen met een koemelk eiwit allergie verdragen wel zuivel van andere dieren zoals geit of buffel. Overleg te allen tijde met een diëtist of je deze producten kan uitproberen. Lees ook deze pagina met tips voor het vervangen van koemelk en welke alternatieven er zijn voor melk, yoghurt, koken en bakken!

Kun jij hulp gebruiken bij een volwaardig, lekker en gezond melkvrij dieet? Als voedingsspecialist kan ik jou helpen. klik hier voor meer informatie.

Write A Comment