Het vaststellen van lactose-intolerantie kan op verschillende manieren; een eliminatie dieet, een waterstof ademtest, of via een alternatieve weg.

Als eerste kun je natuurlijk het lijstje symptomen afgaan en zelf vaststellen of je lactose intolerant bent. Helaas, is dit niet altijd even betrouwbaar. De beschreven symptomen zijn vaak symptomen die ook bij andere voedselintoleranties voor kunnen komen. Het is dus belangrijk om te testen op lactose-intolerantie. Meten is weten zullen we maar zeggen.

Testen van lactose-intolerantie

Er zijn een aantal verschillende manieren waarop je lactose-intolerantie kunt laten testen. Zowel professioneel als onprofessioneel.

het eliminatie dieet

De eerste manieren en gelijk de minst betrouwbare is het eliminatie dieet. Dit houd in dat je 30 dagen geen lactose eet. Zorg er wel voor dat je ook echt 30 dagen dit dieet volgt. Je lichaam heeft namelijk 30 dagen nodig om compleet te resetten. Na deze melkvrije periode ga je langzaam weer melk toevoegen aan je voeding. Zodra de klachten weer terug komen zou je kunnen zeggen dat je lactose-intolerantie hebt. Ik ben persoonlijk geen fan van deze methode aangezien darmklachten vele oorzaken kunnen hebben. Daarnaast moet je bij deze “test” je klachten weer opwekken om te weten of je lactose-intolerant bent. Terwijl je misschien net van je klachten verlost was.

Heb jij last van vage darmklachten? Als orthomoleculair voedingsspecialist kan ik jou helpen.

Een waterstof-ademtest

De tweede en meest voorkomende test is de waterstof-ademtest. Bij deze test moet je een nacht lang vasten en daarna drink je 50 gram lactose in opgelost water. Wanneer je lactose intolerant bent wordt de ingenomen lactose niet verteerd en na enkele uren kun je de lactose terug vinden in de uitgeademde lucht. Persoonlijk vind ik dit ook geen comfortabele methode om lactose-intolerantie te testen. Wanneer een persoon echt lactose intolerant is zal hij na deze test klachten ervaren. Wat onnodig is aangezien er genoeg andere methodes zijn om te testen of iemand lactose intolerant is.

Voedselintolerantie test om o.a. lactose intolerantie te testen

Naast de waterstof-ademtest, kun je ook een voedselintolerantie test doen. Bij deze test wordt bloed afgenomen en daarna geanalyseerd op antistoffen tegen een bepaald voedingsmiddel. Bij deze test wordt niet specifiek op één soort voedselintolerantie getest maar ook op meerdere. Aangezien veel voedselintoleranties gezamenlijk voorkomen. Er wordt dus niet alleen maar op lactose-intolerantie getest maar uit deze test kun je wel specifiek opmaken welke melkproducten je niet kun verdragen. Hierdoor kom je meteen te weten of je (lactose-) intolerant bent voor meerdere producten. 

Alternatieve geneeskunde

Als laatste kun je je laten testen door een Mesoloog of een ander alternatief voedingsspecialist. Deze specialisten zullen met een brede blik naar je klachten kijken en meerdere mogelijkheden onderzoeken. Je weet dus gelijk of je lactose intolerant bent of dat je klachten ergens anders vandaan komen. Zij kunnen je ook gelijk helpen bij een passend dieet.

Heb jij ervaringen met een van deze testen? Laat het dan aan ons weten in de comments!

3 Comments

 1. Waterstof ademtest is ook niet altijd betrouwbaar, er zijn mensen die een stofje aanmaken waardoor de ademtest niks uitwijst, bij mij heeft deze test helaas niks uitgewezen..

 2. Afgelopen week de lactose ademtest gehad. De eerste keer blazen kwam de waarde 30 eruit. Na de tweede keer blazen gaf het apparaat in eerste instantie 24 aan. 2 seconden nadat het mondstuk al uit mijn mond was schoot de waarde ineens naar 32. Kon nog een restje zitten werd me verteld. Een verschil van 8! Wel een groot verschil voor een restje..
  Het schijnt dat de beginwaarde beneden de 20 moet zijn voordat je de test mag doen. Na 3 keer te hebben geblazen (met elke keer een half uur ertussen) bleef mijn waarde op 23. De test is hierdoor dus niet door gegaan. Ik wacht nog op bericht of ik de test opnieuw moet doen.

  Een maand geleden ook al de glucose test gedaan. Deze test was afwijkend, maar de test kon onbetrouwbaar zijn. Vandaar dat ik deze test weer moest uitvoeren. Deze test heb ik vorige week al afgerond. Voor de zekerheid moest de lactose test er ook bij, maar is dus niet gelukt.

  Ik vraag me af in hoe verre dit nog betrouwbaar is. Het begint inmiddels wel aardig frustrerend te worden…

  • Jolijn Berghuis Reply

   Hoi Kim!

   Bedankt voor je reactie! Ik kan begrijpen dat alle tests enorm frustrerend zijn!
   Ik ben geen medicus das kan niet beoordelen in hoeverre de tests betrouwbaar zijn. Ik heb persoonlijk een hele goeie ervaring met de testen die alternatieve geneeswijze doen. Deze testen zijn gewoon gebaseerd op wetenschap en geen zweverig gedoe. Daarnaast zijn de testen veel comfortabeler en heb ik er nog geen negatieve ervaringen over gehoord.

   Heel veel succes met verdere onderzoeken! Hopelijk gaat het snel beter.

   Groetjes,
   Jolijn

Write A Comment