Is lactose-intolerantie erfelijk?

Alleen bij aangeboren lactose-intolerantie speelt erfelijkheid een rol.

Er zijn drie verschillende soorten lactose-intolerantie. Hieronder vind je een uitgebreide uitleg over de drie voorkomende vormen van lactose-intolerantie. Zo kun jij beter begrijpen waar jouw lactose-intolerantie vandaan komt en of deze erfelijk is.

Lactose-intolerantie of andere voedselintoleranties? Als orthomoleculair voedingsspecialist heb ik me specialiseerd in voedselintoleranties en het verteringssysteem. Ik kan jou via persoonlijke coaching opweg helpen naar een gezond, lekker en duurzaam voedingspatroon. klik hier

De verschillende vormen lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie houd in dat de darmen te weinig van het enzym lactose produceren. Er zijn drie verschillende  vormen van lactose-intolerantie: de primaire, de secundaire en de aangeboren variant. Alle drie de vormen hebben een andere oorzaak. Toch komen de klachten zoals buikpijn, buikklachten, verteringsklachten en huidaandoeningen vaak met elkaar overeen.

Primaire lactose-intolerantie:

Dit is de meest voorkomende vorm van lactose-intolerantie. Deze vorm ontstaat wanneer de darmen niet genoeg lactase produceren. Wanneer de darmen niet genoeg van het enzym lactase produceren noemen we dat lactose malabsorptie. Simpeler gezegd bij lactose malabsorptie word de lactose niet goed afgesproken. Primaire lactose-intolerantie kan ontstaan vanaf het derde levensjaar maar ook op latere leeftijd kan deze vorm zich uiten in de vorm van buikpijn, verteringsklachten en huidaandoeningen. Bij de gemiddelde Nederlander neemt vanaf het derde levensjaar de productie van lactase af. Bij de een gaat dit sneller dan bij de ander. Ieder mens is anders, niet? Hierdoor ervaart de een eerder buikklachten als de ander.

Secundaire lactose-intolerantie:

Deze vorm van lactose-intolerantie ontstaat door een beschadiging van de darmwand. Beschadiging van de darmwand kan ontstaan door een darmontsteking, medicatie, infectie, darmoperatie of bestraling. Doordat de darmwand beschadigd is, zijn de darmen niet meer instaat het enzym lactase te produceren. Wanneer de darmwand weer hersteld is, zullen de klachten dus ook afnemen of zelfs compleet verdwijnen.

Aangeboren lactose-intolerantie.

Zoals de naam al zegt is deze vorm van lactose-intolerantie aangeboren. Deze vorm van lactose-intolerantie is vrij zeldzaam en is een erfelijke vorm. Wanneer je deze vorm van lactose-intolerantie hebt maak je vanaf je geboorte het enzym lactase al niet meer aan. Deze mensen verdragen ook geen moedermelk. Daarnaast zullen deze mensen hun leven lang lactose-intolerant zijn. Dit betekent dat zij hun hele leven lang melkproducten moeten vermijden.

Wil je meer weten over lactose-intolerantie? Klik dan even hier.

Write A Comment