Wat is lactose intolerantie? In dit artikel vertel ik je alles over lactose-intolerantie, wat de lactose-intolerantie symptomen zijn en wat een lactosevrij dieet inhoud.

Lactose-intolerantie of andere voedselintoleranties? Als orthomoleculair voedingsspecialist heb ik me specialiseerd in voedselintoleranties en het verteringssysteem. Ik kan jou via persoonlijke coaching opweg helpen naar een gezond, lekker en duurzaam voedingspatroon. klik hier

Help, een lactose intolerantie, wat nu?

Als eerste een korte uitleg, want wat is lactose nu eigenlijk?
Alle dierlijke melk (dus niet alleen koemelk, maar ook melk van schapen en geiten!) bevat een van nature aanwezig suiker, lactose genaamd. Deze bestaat uit glucose en galactose. Daarnaast bestaat melk uit water, vet, vitamines en mineralen en vele eiwitten. Deze eiwitten kunnen afzonderlijk allergische reacties veroorzaken.

Bij lactose intolerantie produceert men niet voldoende van het enzym lactase. Dit is het enzym wat de melksuikers omzet. Zonder dit enzym veroorzaak lactose klachten in voornamelijk het verteringssysteem. In dit geval spreken we van een lactose-intolerantie

Klachten bij een lactose intolerantie

In Nederland hebben bijna 1 op de 7 mensen een lactose intolerantie. Hierbij maakt het lichaam geen zgn. lactase aan in de dunne darm en zo komt de lactose onverteerd in de dikke darm terecht. Het gevolg? Je darmbacteriën komen in protest en gaan de lactose omzetten in gassen en zuur. Dit veroorzaakt klachten zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid, misselijkheid. Ook acne en een onzuivere huid worden aan een lactose intolerantie gelinkt. In ernstige gevallen krijgen mensen zelfs diarree klachten.

Waar zit lactose in?

Waar zit lactose in? Oftewel waar zit melk in? Een bruine boterham met kaas bij het ontbijt en een glas melk, ’s avonds een bakje vla of yoghurt toe; Hollandser kunnen we het bijna niet maken! In Nederland zijn we erg verknocht aan melk. Wanneer je wordt geconfronteerd met een lactose intolerantie of kiest voor een veganistische of Paleo lifestyle kan het best zoeken zijn naar “melkvrije” producten.
Los van de bovengenoemde, vind je melk namelijk terug in heel veel andere producten. Denk aan chocolade, pizza, Rivella, koek en snoep, croissants etc. etc.

Etiketten lezen: zit hier nu wel of geen lactose in?

De omschrijving “Eiwitten” in het rijtje voedingswaarde op productverpakkingen duid op het proteïne / eiwit gehalte (de bouwstoffen) in het product.  Er hoeft dus geen melkeiwit in te zitten (denk bijvoorbeeld bij aan vis).
Verwarrend is ook de benaming van cacaoboter, kokosmelk, pindakaas, leverkaas en bijvoorbeeld producten met “crème” zoals crème de cassis of crème paté. Hier zit geen melk in! Wel is het altijd raadzaam de ingrediënten te checken aan de hand van onderstaande lijst. Het is een hoofdallergeen dus het zou apart vermeld / dik gedrukt moeten worden op de verpakking.

Tip: lees ook de pagina met benamingen van (koe)melk en tips om zuivel te vervangen!

Lactase pillen bij een lactose intolerantie dieet

Lactase pillen bij een lactose intolerantie dieet of lactosevrij dieet. Er bestaan supplementen die helpen bij het verteren van lactose. Deze vind je bij de apotheek en drogist. Wanneer je een tablet samen met een melkproduct inneemt, dan komen deze tegelijk in je darmen terecht waardoor je de lactose beter kan verteren.
Wil je dit uitproberen, let dan bij het kopen op de FFC waarde. Hoe hoger het aantal, hoe meer lactase het supplement bevat en sterker is bij het verteren. LET OP: dit is niet geschikt bij een koemelk eiwit allergie!

Testen op lactose intolerantie

Via de huisarts kun je laten testen of je een lactose intolerantie hebt. Dit kan via diverse testen zoals een lactose intolerantie test (LTT), een waterstof-ademtest of een eliminatie provocatie test.

Naast lactose intolerantie hebben ook veel mensen last van gluten intolerantie of PDS. Via de links vertel ik meer over deze twee begrippen.

Write A Comment