Wat is lactose? In dit artikel ga ik je precies uitleggen wat lactose precies is en wat het inhoud.

Wat is lactose?

Lactose is een disacharide van galactose en glucose. Ehhh wat!? Ik zal het kort even uitleggen.

Een disacharide is een verbinding tussen twee soorten suiker. In dit geval zijn deze twee soorten suiker galactose en glucose. Galactose is een eenvoudige suiker, een koolhydraat. Glucose is de natuurlijke vorm van druivensuiker. Wanneer deze twee suikervormen samen komen ontstaat er lactose.

Dit kan nog iets simpeler verwoord worden. Lactose is een samenstelling van lac, wat het het Latijnse woord voor melk is, en ose, wat koolhydraten betekend. Simpel gezegd, het is melksuiker. Dit is niet vergelijkbaar met de witte kristalvormige geraffineerde suiker. Het is meer een vloeibare suikervorm die van nature voorkomt in melk. Melksuiker dus.

Deze melksuiker komt van nature voor in de melk van alle zoogdieren. Denk dus aan geiten, yaks, koeien, schapen, buffels en mensen. Geitenmelk bevat ongeveer 4.5% lactose en is hiermee een melksoort met het laagste lactose gehalte. Koemelk bevat 4.8% lactose en moedermelk maar liefst 6.8%.

Lactose zit dus in melk. Wees je ervan bewust dat dit dus niet betekent dat alleen vloeibare melk de boosdoener is. Het gaat bij lactose-intolerantie om alle producten waarin melk verwerkt wordt. Denk aan boter, yoghurt, kaas en zelfs vele soorten crackers.

Waarom zit er lactose in melk?

Melk bestaat voor ongeveer 80%  uit water, voor 1%  uit mineralen en voor 1-10% uit eiwitten. De helft van deze bouwstoffen komt voor in de vetten van melk, de andere helft in de suiker: lactose. Lactose is dus een belangrijke bron van brandstof voor jonge zoogdieren en baby’s. Naarmate je ouder wordt kun je deze brandstoffen uit andere voedingsmiddelen halen. Om deze reden vermindert je lichaam de aanmaak van het enzym lactase.

Kortom, lactose is dus melksuiker. Voor baby’s en jonge zoogdieren een belangrijke bouwstof. Voor volwassen is het niet meer van belang en kan zelfs vervelende klachten veroorzaken.

Wat is lactose-intolerantie?

Lactose-intolerantie is het onvermogen om de disacharide lactose te verteren. Er is dus te weining van het enzym lactase aanwezig in het lichaam. In dit artikel leg ik je precies uit wat lactose-intolaranite is.

Natuurlijk is het belangrijk om te weten wat lactose is, maar het is ook belangrijk om te weten waar het in zit. Waar zit lactose in? Dat vind je hier.

 

 

Write A Comment