Een mosterdallergie kan knap lastig zijn! Wat mosterd is en mogelijke klachten bij een mosterdallergie kan je in dit artikel teruglezen. Erg belangrijk bij een allergie is het herkennen van het product op de verpakkingen. Ook fijn om te weten, hoe kan je het vervangen? Je leest het hier!
Waar komt mosterd in voor?
Mosterd is o.a. terug te vinden in azijnen, sauzen, gekruid vlees en chips. Let ook heel goed op bij fastfood ketens en de snackbar; bijna alle sauzen bevatten hier mosterd!
Benamingen van mosterd
Vanuit de Europese wetgeving is het wettelijk verplicht mosterd als allergeen op verpakkingen te vermelden. Onderstaand alle benamingen van mosterd:
Brassica hirta / Brassica juncea (bladmosterd) / Brassica nigra (zwarte mosterd) / Mosterd / Mosterdzaad / Sinapis / alba (witte of gele mosterd) / Sareptamosterd (bruine Indiase mosterd)
Kruisreacties mosterdallergie
Het kan voorkomen dat mensen met een mosterdallergie, ook een zgn. kruisallergie hebben met andere producten uit dezelfde “familie” zoals:
- Bloemkool
- Boerenkool
- Broccoli
- Knolraap
- Kool (diverse soorten)
- Koolraap
- Mierikswortel
- Rapen
- Radijs
- Spruitjes
- Tuinkers
- Waterkers
Vervangen van mosterd
Mosterd is een smaakmaker; wil je een sausje maken, kies dan voor een product op bijvoorbeeld ei- en yoghurtbasis. Denk aan een zelfgemaakte mayonaise zonder mosterd en voeg hier specerijen naar keuze aan toe.
Wil je vlees kruiden, neem dan pure gedroogde kruiden en specerijen.