Wat is mosterd allergie?

Mosterd kennen we allemaal als de gele saus bij een broodje worst. Toch vind je het ook terug in bijvoorbeeld azijn en chips. Het wordt gemaakt van mosterdzaden, die gemengd worden met azijn, water, suiker en zout. Ook worden er dikwijls kruiden en specerijen toegevoegd, zoals peper of mierikswortel,

Alhoewel een mosterd allergie met name in Spanje en Frankrijk voorkomt, is mosterd toch 1 van de 14 hoofdallergenen. Dit betekend dat ofwel er heel veel mensen last van hebben, ofwel dat de reacties zo heftig zijn dat voedselfabrikanten en aanbieders (zoals restaurants, cateraars etc.) het wettelijk verplicht zijn te melden in hun product.

Klachten bij een mosterdallergie

Mensen met een mosterd allergie kunnen ernstige reacties krijgen na het eten van producten met mosterd. De klachten variëren van galbulten, vochtophopingen (angio-oedeem) tot aan ernstige benauwdheid door zwelling in de keel geven of zelfs een  dodelijke, anafylactische reactie. Snel medisch ingrijpen is dan noodzakelijk. Vaak treedt een allergische reactie binnen enkele minuten op.

Testen op een mosterdallergie

Via de huisarts kun je laten testen of je een noten allergie hebt. Dit kan via diverse testen zoals een bloedonderzoek (CAP of RAST test), een huidpriktest of een voedsel provocatie test.

Lees hier meer over het herkennen van mosterd op verpakkingen en hoe je het kan vervangen!

Write A Comment