Wat is paleo? Ik schrijf er wel vaker over: de Paleo leefwijze! Voor iemand met een gluten en lactosevrij dieet is dit namelijk een hele fijne inspiratiebron. In dit artikel leg ik je wat meer uit over dit populaire dieet!

Wat is paleo? En waar is Paleo op gebaseerd?

Wat is paleo? De paleo leefwijze gaat eigenlijk verder dan puur een dieet, het is echt gebaseerd op de manier waarop onze over overgrootouders (de oermens) leefde.
Je kent misschien de verhalen wel: de mannen gingen op pad om te jagen en de vrouwen zochten kleine besjes en nootjes. Anno 2017 zit dit nog steeds in onze genen: hoe vaak vraagt een man wel niet aan een vrouw waar iets in de (koel)kast staat, terwijl het letterlijk voor hun neus staat? Het is dan ook inmiddels aangetoond dat het echt zo is dat de ogen van mannen zijn ingesteld op “in de verte” en bij vrouwen meer op “micro niveau” om dichtbij dingen te kunnen vinden. Leuk weetje toch?

Welke dingen eet je met het Paleo dieet?

Terug naar het Paleo dieet: Hier wordt uitgegaan van alle producten die de oermens tot hun beschikking hadden: verse groentes, fruit, vlees, vis, eieren, noten en zaden. Geen granen, geen zuivel, geen geraffineerde suikers of soja.
Er zijn een paar uitzonderingen qua groentes die niet “Paleo proof” zijn zoals mais, bonen en peulvruchten. Uiteraard komen ook deze gewoon in de natuur voor, maar vanwege de aanwezige anti-nutriënten worden ze niet gegeten. Deze anti nutriënten zijn stoffen die een plant aanmaakt om zijn zaden (wat peulvruchten eigenlijk zijn) te beschermen tegen dieren en kunnen de darmwand beschadigen.
Bron: eetpaleo.nl

Waarom zou je Paleo willen eten?

Als je kijkt naar hoe ons eten vroeger werd verbouwd en verwerkt en hoe dit tegenwoordig gaat, kom je helaas al snel tot de conclusie dat er een hoop veranderd is. Door de enorme stijging in bevolking en dus ook de vraag naar eten, is het niet mogelijk om voor iedereen biologisch, ambachtelijk verbouwd eten te kunnen leveren. Zeeën zijn over bevist, akkers volgebouwd met woningen en ons vee volgespoten met anti-biotica en hormonen. Veelal komt ons eten uit een fabriek of is het genetisch gemanipuleerd om extra snel te kunnen groeien.

Met de jaren zien we dat er steeds meer welvaart ziektes ontstaan, mensen worden zwaarder, hebben vaak een “after dinner dip” en voor een hoop hoort een opgeblazen buik er standaard bij.

Vanuit de Paleo leefwijze is er gekeken naar voeding op de manier waarop voeding eigenlijk bedoeld is: wat doet het voor je lichaam? Vult het alleen je buik of voedt het jou ook echt?  Er is dan ook steeds meer bekend over wat voeding voor je kan betekenen, dat een hoop welvaart ziektes te verminderen of zelf te genezen zijn, wanneer men groente, fruit, gezonde vetten zoals vis en noten als belangrijkste voedselbron gaat gebruiken. Het heeft dan ook veel raakvlakken met de Orthomoleculaire geneeswijze.

De Paleo leefwijze

Het Paleo dieet wordt veel gebruikt als inspiratiebron door bijvoorbeeld mensen die een stap willen maken hun gezondheid te verbeteren, mensen die wat kilo’s kwijt willen en mensen die tegen bepaalde voedselallergieën en intoleranties aan lopen.

Als je kijkt naar de Paleo leefwijze, dan gaat deze nog een stap verder. De “barefoot” schoenen zijn hier een leuk voorbeeld van. Denk ook aan de manier waarop men hun leven inricht: meer bewustwording, veel in de natuur eropuit trekken, minder meegaan in de hectiek van alle dag dmv alle social media kanalen en nog veel meer.

Kijk voor meer informatie én inspiratie zeker eens op het Paleo platform van Nederland: www.eetpaleo.nl

Benieuwd welke Paleo recepten ik graag eet? Neem dan zeker even een kijkje bij mijn Paleo recepten!

Eet je een glutenvrij dieet? Dan vertel ik je hier alles wat je moet weten over een glutenvrij dieet.

Write A Comment