Een allergie voor schaaldieren kan knap lastig zijn! En gevaarlijk (lees hier meer); erg belangrijk dus om te weten hoe je schaaldieren kan herkennen op verpakkingen. Onderstaand een overzicht van alle voorkomende benamingen van schaaldieren en tips voor het vervangen van schaaldieren als smaakmaker in je gerechten!

Benamingen van schaaldieren:

Fruits de mer /  Gamba / Garnaal / Krab / Kreeft / Langoest / Langoustine / Oedang / Rivierkreeften / Scampi / Zeevruchten

Kruisreacties schaaldieren allergie

Er kunnen bij een schaaldieren allergie zgn. kruisreacties voorkomen. Hierbij reageert je lichaam om andere producten die qua eiwit vergelijkbaar zijn. Zo hebben mensen met een schaaldieren allergie vaak ook een reactie op schelpdieren / weekdieren.

Schaaldieren vervangen

Als je de ziltige smaak van schaaldieren wilt benaderen, denk dan eens aan zeekraal, nori, wakame en kombu. Dit zijn zeewieren waarvan je bijvoorbeeld een bouillon zou kunnen trekken.
Ook kunnen mensen met een schaaldieren gewoon vis eten. Het kan echter voorkomen dat mensen verschillende voedselallergieën naast elkaar heeft.

Write A Comment