Wat zijn schaaldieren?

Laten we beginnen met eerst een kleine biologieles: Schaaldieren zijn geleedpotige dieren met een uitwendig skelet (de zgn. schaal). Ze leven in water, hebben grote voelsprieten, ademen door kieuwen en zijn met wel duizenden soorten, van microscopisch klein tot groot.
Veelal worden schaaldieren in een adem genoemd met schelpdieren. Alhoewel 75% van de mensen voor beide allergisch is, zijn schelpdieren anders. Meer hierover lees je op onze schelpdieren allergenen pagina.

Waarom ben je allergisch voor schaaldieren?

Het eiwit dat in schaaldieren zit (in het vlees, niet zozeer de schaal) kan aanleiding geven tot allergische verschijnselen waarbij het afweersysteem betrokken is. Omdat het afweersysteem op specifieke eiwitten uit de voeding reageert is de hoeveelheid allergeen dat een reactie kan veroorzaken erg laag. Er is dan ook geen zgn. drempelwaarde.

Wat zijn mogelijke allergische reacties?

Een allergie op schaaldieren kan gepaard gaan met ernstige klachten zoals problemen aan de luchtwegen en/of een anafylactische shock. Snel medisch handelen is hierbij cruciaal. Daarnaast komen “mildere” klachten zoals jeuk en zwelling in de mond, buikklachten en netelroos voor.
Reacties spelen vaak binnen een uur na eten op; ook het aanraken en het inademen van stoom tijdens het koken van schaaldieren kunnen een reactie veroorzaken.

Waar zitten schaaldieren in?

Schaaldieren of afgeleide producten zoals de olie, vindt je in een hoop verschillende voedingsmiddelen terug. Denk aan sambal, kroepoek, marinades, sausen en dressings en veel Oosterse en Mediterraanse gerechten. Kijk ook uit met Omega-3 voedingssupplementen! Schaaldieren vallen onder de 14 hoofdallergenen wat inhoudt dat een voedselfabrikant of toeleverancier het verplicht is dit te vermelden op hun verpakking! Lees ook het artikel over hoe je schaaldieren herkent op een verpakking en hoe kun je schaaldieren vervangen!”

Testen op een schaaldieren allergie

Je kan je via de huisarts laten testen op een schaaldieren allergie. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor zoals een bloedonderzoek (CAP of RAST test), een huidpriktest of een voedsel provocatie test.

 

Write A Comment