Een allergie voor schelpdieren kan knap lastig zijn! En gevaarlijk (lees hier meer); erg belangrijk dus om te weten hoe je schelpdieren kunt herkennen op verpakkingen. Onderstaand een overzicht van alle voorkomende benamingen van schelpdieren en tips voor het vervangen van schelpdieren als smaakmaker in je gerechten!

Benamingen van schelpdieren:

Alikruiken /  Escargots / Inktvis / Kokkels / Krabnijpers / Kreukels / Mosselen / Octopus / Oesters / Pijlinktvis / Slakken / St. Jacobsschelpen / Wulken / Yabby / Zeekat / Zeeoren / Zeevruchten

Kruisreacties schelpdieren allergie

Er kunnen bij een schelpdieren allergie zgn. kruisreacties voorkomen. Hierbij reageert je lichaam om andere producten die qua eiwit vergelijkbaar zijn. Mensen met een schelp / weekdieren allergie reageren vaak op schaaldieren. Ook zijn er kruisreacties op huisstofmijt bekend. Meer over een allergie op schaaldieren lees je op onze allergenenpagina.

Schelpdieren vervangen

AAls je de ziltige smaak van schelpdieren wilt benaderen, denk dan eens aan zeekraal, nori, wakame en kombu. Dit zijn zeewieren waarvan je bijvoorbeeld een bouillon zou kunnen trekken.
Ook kunnen mensen met een schelpdieren gewoon vis eten. Het kan echter voorkomen dat mensen verschillende voedsel allergieën naast elkaar heeft.

Reageer