WAT ZIJN SCHelpDIEREN?

Schelpdieren / weekdieren worden vaak in een adem genoemd met schaaldieren. Alhoewel 75% van de mensen voor beide allergisch is, zijn schelpdieren toch iets heel anders. Onder schelpdieren vallen oesters, mosselen en slakken.

WAAROM BEN JE ALLERGISCH VOOR SCHelpDIEREN?

Het eiwit dat in schelpdieren zit kan aanleiding geven tot allergische verschijnselen waarbij het afweersysteem betrokken is. Omdat het afweersysteem op specifieke eiwitten uit de voeding reageert is de hoeveelheid allergeen dat een reactie kan veroorzaken erg laag. Er is dan ook geen zgn. drempelwaarde.
Reacties spelen vaak binnen een uur na eten op..

WAT ZIJN MOGELIJKE ALLERGISCHE REACTIES?

Een allergie op schelpdieren kan gepaard gaan met ernstige klachten zoals problemen aan de luchtwegen en/of een anafylactische shock. Snel medisch handelen is hierbij cruciaal. Daarnaast komen “mildere” klachten zoals jeuk en zwelling in de mond, buikklachten en netelroos voor.

WAAR ZITTEN SCHelpDIEREN IN?

Schelpdieren kan je terugvinden in visgerechten zoals paella, bouillabaisse, in Oosterse en Mediterraanse gerechten en in sommige gevallen ook in kant en klare (vis) kruidenmixen. Schelpdieren vallen onder de 14 hoofdallergenen wat inhoudt dat een voedselfabrikant of toeleverancier het verplicht is dit te vermelden op hun verpakking!
TIP: Lees ook het artikel over hoe je schelpdieren herkent op een verpakking en hoe je schelpdieren kunt vervangen!”

TESTEN OP EEN SCHelpDIEREN ALLERGIE

Je kan je via de huisarts laten testen op een schelpdieren allergie. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor zoals een bloedonderzoek (CAP of RAST test), een huidpriktest of een voedsel provocatie test.

Write A Comment