Wat is een selderij allergie?

Selderij: voor sommige een heerlijke snack met wat pindakaas erop, voor andere een allergeen waar ze erg ziek van kunnen worden! Selderij is een groentesoort die deel uitmaakt van de schermbloemenfamilie en kent verschillende varianten: Bladselderij, Bleekselderij en Knolselderij.

Alhoewel een selderij allergie in Nederland niet heel vaak voorkomt is het toch 1 van de 14 hoofdallergenen. Dit betekend dat ofwel er heel veel mensen last van hebben, ofwel dat de reacties zo heftig zijn dat voedselfabrikanten en aanbieders (zoals restaurants, cateraars etc.) het wettelijk verplicht zijn te melden in hun product. Bij selderij is er geen zgn. ondergrens en geeft ernstige reacties.

Welke klachten kun je hebben bij een selderij allergie?

Bij een selderij allergie is met allergisch voor het eiwit dat in de selderij  zit. Dit kan aanleiding geven tot allergische verschijnselen waarbij het afweersysteem betrokken is: klachten variëren van jeuk, blaasjes (ook in de mond), buikklachten, problemen met de luchtwegen tot aan ernstige benauwdheid door zwelling in de keel geven of zelfs een dodelijke, anafylactische reactie. Snel medisch ingrijpen is dan noodzakelijk.
Vaak treedt een allergische reactie binnen enkele minuten op.

Waar zit selderij in?

Selderij is veelal terug te vinden in bouillon, soepen, soepgroente mixen, kruidenmixen en kruidenboter maar ook in vleeswaren, kauwgom tafelzuren zoals augurk en kant & klaar salades.

Benamingen van selderij

Op verpakkingen kun je selderij aan de volgende namen herkennen:

Apie / Bladselderij / Bleekselderij / Bosselderij / Eppe / Groene Selderij / Juffrouwmerk / Knolselderij / Selder / Selderij(zaad) / Selderie / Sellerie / Struikselderij

Kruisreacties selderij allergie

Mensen die allergisch zijn voor selderij hebben vaak een kruisallergie met de zgn. berken- en bijvoetpollen. Andere bekende kruisreacties zijn:

  • Anijs
  • Komijn
  • Koriander
  • Peper
  • Peterselie
  • Wortels (diverse soorten)

Vervangen van selderij

Los van het eten als “groente” wordt selderij veel gebruikt als smaakmaker; wil je een soep of salade verder op smaak brengen, kies dan voor verse of gedroogde kruiden en specerijen, anders dan bovenstaande kruisallergieën.

Testen op selderij allergie

Via de huisarts kun je laten testen of je een selderij allergie hebt. Dit kan via diverse testen zoals een bloedonderzoek (CAP of RAST test), een huidpriktest of een voedsel provocatie test.

Write A Comment