Glutenvrij op vakantie, hoe doe je dat? De vakantie staat voor de deur. Iets waar iedereen altijd naar uit kijkt. Toch bracht een vakantie vroeger veel stress voor mij mee. Gedachten zoals; hoe ga ik het doen met eten of wat als ik een fout maak en drie maanden zwanger (door het opgeblazen gevoel natuurlijk) rondloop in een bikini. Dit waren allemaal gedachten die door mijn hoofd spookte. Inmiddels niet meer. Ik weet hoe ik met mijn intoleranties om moet gaan. Ook in situaties waar ik geen grip op heb. Daarnaast heb ik geleerd om  eventuele foutjes te accepteren. Hieronder zal ik jou vertellen hoe ik glutenvrij op vakantie ga:

  1. Keep it simple

De eerste tip is eigenlijk de belangrijkste; Keep It Simple. Ga voor lekker eenvoudig en puur eten. Geen rare sausjes of andere gekke dingen op je bord. Gewoon groente, glutenvrije granen, knollen, noten en fruit.

  1. Help de kok

Zie je een aantal ingrediënten op de kaart staan die binnen jouw dieet passen? Vraag dan aan de ober of de kok deze ingrediënten kan combineren in een gerecht.

  1. Bestel een aantal bijgerechten

Op de kaart staan vaak hele simpele bijgerechten zoals salade, aardappels of andere groentes. Je kunt dus ook een aantal simpele maar smakelijke bijgerechten bestellen in plaats van een hoofdgerecht.

  1. Communiceer jouw intoleranties

Deze tip sluit aan op de vorige. Zorg ervoor dat je van te voren jouw intoleranties duidelijk communiceert. Gebruik eventueel Google translate voor de juiste vertaling of ga opzoek naar een allergiekaart in de juiste taal. Deze staan overal op internet. Je kunt ze natuurlijk ook zelf maken.

  1. Leer de traditionele keuken van jouw vakantieland kennen.

Het is super handig om van te voren even wat research te doen. Wat zijn de traditionele gerechten? Wat zit er in en hoe wordt het bereid? Zo weet je van te voren precies wat je wel en niet kan bestellen.

  1. Koop zelf eten of waar mogelijk kook zelf.

Persoonlijk vind ik het heerlijk om buitenlandse supermarkten te ontdekken. Lekker door de schappen loeren en ontdekken wat er allemaal verkocht wordt. Je zult versteld staan van de mogelijkheden van sommige grote supermarkten. Daarnaast kun je waar mogelijk ook zelf koken. Dan weet je precies wat erin zit plus het bespaard heel wat geld!

  1. Neem ondersteunende supplementen mee

Soms is glutenvrij op vakantie even niet mogelijk. De glutenvrije opties op de kaart zijn wel erg beperkt. Er zijn dan supplementen die kunnen helpen bij het verteren van een stof waarvoor jij intolerant bent. Bijvoorbeeld een glutenzym. Dit supplement zorgt ervoor dat jij gluten tijdelijk kan verteren. Dit supplement bevat namelijk de enzymen die jij waarschijnlijk te weinig in jou lichaam hebt.  Zorg ervoor dat je een glutenzym bij je hebt, dan hoef je niet de kaart af te speuren naar een glutenvrije optie.  Daarnaast kunnen sommige supplementen ook de klachten bij een foutje verlichten. Denk bijvoorbeeld aan probiotica, verteringsenzymen, kurkuma of een pepermunt olie.

  1. Heb je een foutje gemaakt? Take it easy.

Heb je een fout gemaakt en voel je je (zacht uitgedrukt) niet zo comfortabel? Luister dan naar je lichaam en doe het een dag rustig aan. Ga geen eindeloze wandeltochten in de hete zon maken of stadjes bekijken.  Maak juist lekker een rustige wandeling en spendeer een dagje op het strand. Geef je lichaam de mogelijkheid zich te herpakken.

  1. Zoek naar verlichtende kruiden.

In ieder land heb je weer andere kruiden. Verschillende soorten kruiden kunnen helpen bij het verlichten van maag en darm klachten. Ook ieder land heeft weer zijn eigen geheimpjes. Babbel dus eens met de locals, misschien hebben zij een goede tip voor jou.

  1. Geniet en relax

Als laatste wil ik je meegeven dat je je vooral niet te veel zorgen moet maken en gewoon lekker moet genieten! Daarnaast zorgt te veel piekeren voor stress en ook stress veroorzaakt veel vervelende verteringsproblemen. Allemaal helemaal niet nodig. Zeker niet als je op vakantie bent!

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt.

Liefs,

Jolijn

Write A Comment