Het immuunsysteem versterken, door de komst van het verschillende virussen de laatste jaren zijn we allemaal wat bewuster bezig met het versterken van ons immuunsysteem. Corona is een van de vele virussen waarbij we baat hebben bij een sterk immuunsysteem. Daarom focus ik in dit bericht niet op de behandeling van een virus, maar op het versterken van het immuunsysteem over het algemeen.
Het immuunsysteem versterken volgens de orthomoleculaire geneeskunde
Het immuunsysteem
Ons immuunsysteem bestaat uit twee delen; het aangeboren immuunsysteem en het aangeleerde immuunsysteem. Ik ga het eerst kort hebben over het aangeleerde immuunsysteem en daarna ga ik me voornamelijk op het aangeboren immuunsysteem focussen.
Het aangeleerde immuunsysteem kan herkennen, leren en reageren. Dit deel van ons immuunsysteem herkent een ziekte, leert deze te beschreiden en zal daar in de toekomst weer op dezelfde manier op reageren. Een voorbeeld; wanneer je een griep krijgt produceert het lichaam antilichamen om deze ziekte te bestrijden. Het lichaam leert op dat moment hoe het deze specifieke griep moet bestrijden. De volgende keer zal het lichaam deze specifieke griep herkennen en weten hoe het lichaam deze griep snel en effectief moet bestrijden.
het aangeboren immuunsysteem
Ons aangeboren immuunsysteem beschermt ons automatisch tegen virussen en schadelijke bacteriën. Dit aangeboren immuunsysteem bestaat uit onze huid, maagzuur en slijmvliezen. Het grootste gedeelte van het aangeboren immuunsysteem bevindt zich in de darmen. Wil je dus jouw immuunsysteem versterken? Dan is het belangrijk dat je goed voor jouw darmen zorgt.
Het immuunsysteem versterken begint bij de darmen
Het grootste deel van ons immuunsysteem bevind zich in de darmen. Voor een sterk immuunsysteem is het belangrijk dat onze slijmvliezen in orde zijn en onze darmflora in balans. Deze twee elementen zijn nauw met elkaar verbonden.
Door verkeerde voeding, (voedings)stress, voedselallergie, overgewicht, te weinig beweging, te weinig slaap, verzuring, ontstekingen, gifstoffen, infecties en tekorten kunnen deze systemen uit balans raken. Het is dan van belang onze darmen weer in orde te krijgen. Dit kan een gecompliceerd proces zijn. Als eerste kun je hier een kijkje nemen voor 5 tips om jouw spijsvertering te verbeteren. Is dat niet voldoende? Dan kan ik als orthomoleculair voedingsspecialist met je mee kijken.
Het immuunsysteem versterken door gezonde voeding en supplementatie
note: voeding en supplementatie kunnen ons immuunsysteem een flinke boost geven. Helaas zal dit niet werken zonder gezonde darmen. Wanneer ons darmsysteem niet in orde is kan het de voedingsstoffen uit gezonde voeding en supplementatie niet voldoende opnemen.
Voeding voor een sterk immuunsysteem
Om jouw immuunsysteem een boost te geven is het belangrijk om veel groente, fruit, noten, zaden, pitten, volkoren granen, verse kruiden en groene bladgroente te eten. Daarnaast is omega 3 heel belangrijk om ontstekingen te remmen. Ui, knoflook, kurkuma, gember, oregano, tijm, rozemarijn en koriander kunnen ook erg behulpzaam zijn.
Supplementatie voor een sterk immuunsysteem
De volgende supplementen kunnen helpen bij het versterken van jouw immuunsysteem: een multivitamine, vitamine C tabletten, zink, L-glutamine, D3, mangaan en koper. Ook wanneer het aankomt op supplementatie is het altijd een goed idee om je door een professional te laten adviseren.
Het immuunsysteem versterken gebeurt niet van de een op de andere dag. Dit heeft tijd nodig. Het is belangrijk om consequent gezond te eten, voldoende te bewegen en het lichaam te ondersteunen met de juiste supplementatie.
Een beter immuunsysteem? Zorg extra goed voor jouw lymfensysteem!
Naast onze darmen zijn ook onze lymfen onderdeel van ons immuunsysteem. Onze lymfen zijn eigenlijk een reinigingsdienst. Zij houden de boel van binnen goed schoon. Onze lymfen reinigen, verwerken en ruimen het lichaam op. Vooral als het gaat om de opruimingen van ziekteverwekkers zijn onze lymfen erg belangrijk!
Het is dus heel belangrijk dat we goed zorgen voor ons lymfen systeem. Hoe doe je dat?
- Drink voldoende water ci. 2L per dag. Ons lymfensysteem bestaat uit vocht, het is dus belangrijk om het vochtgehalte van het lichaam op pijl te houden.
- Bewegen! Wandelen, fietsen of yoga daar worden je lymfen heel blij van
- Een sauna bezoek of afwisselend warm koud douchen zorgt voor een betere bloedsomloop. Ook dit ondersteund het lymfensysteem
- Gezonde voeding. Veel groente en fruit, maar ook vooral gezonde vetten. Langeketenvetzuren worden namelijk door bloed via de lymfen vervoerd. Daarnaast is vet essentieel voor de vetoplosbare vitamines A,D,E.
Heb jij persoonlijke hulp nodig bij het versterken van jouw immuunsysteem, het verbeteren van jouw voedingspatroon of bij het aanpakken van darmklachten of prikkelbaar darm syndroom? klik dan hier.
Ik hoop dat dit artikel jou op weg helpt naar een beter immuunsysteem.