Glutenvrij genieten in Maastricht: de leukste restaurants

Ga jij binnenkort een lekker weekendje naar Maastricht? En weet je niet waar je kan genieten van de Limburgse gastvrijheid met je glutenvrije dieet? Wij maakte dit overzicht van restaurants en koffietentjes waar je meer welkom bent voor ontbijt, lunch, diner of koffie mét gebak!

Koffie en glutenvrije gebak bij piece of cake

Wat een leuke verrassing is deze zaak! Het was even zoeken wat vanaf de buitenkant loop je er zo langs (nou ja, ik dan). Eenmaal binnen kom je in een Instagram waardig setting met leuke bordjes aan de muur, een echte ouderwetse counter en… een heerlijke binnentuin! Ontloop even alle drukte en neem hier de tijd voor een kopje thee met wat lekkers. Hoor de vogeltjes fluiten en laat je op je wenken bedienen door deze leuke dames!
Er zijn een aantal lekkere glutenvrije taarten standaard in huis, let wel, deze worden in dezelfde oven bereid dus bepaal even voor jezelf of je dit aandurft. Ook voor lunch met glutenvrij brood.

Bredestraat 28 l Pieceofcake

De Twee Heeren

In de Platielstraat, een zijstraat van het Vrijthof, vind je deze gezellige zaak met terras en uitgebreide zitgelegenheid binnen (ze hebben ook een zaaltje voor feesten).
Hier eet je o.a. een goede steak, glutenvrije friet, glutenvrije broodjes met beleg naar keuze en kan je ’s avonds gezellig blijven hangen voor een lekker drankje aan de bar en een klein dansje  (bij voorkeur niet op de bar).
Wij hebben er genoten van een gluten en lactosevrije lunch en ook de chefkok even aan de tand gevoeld. Ze zijn zeer goed op de hoogte van kruisbesmettingen en hebben een breed allergie-vriendelijk aanbod.

Platielstraat 17 – 19 l detweeheeren.nl

Grand Café D’n Ingel

D’n Ingel heeft een groot terras aan het Vrijthof waar je ook ’s winters overdekt heerlijk buiten kan zitten. Ook hier houden ze goed rekening met mensen met een speciaal dieet. Online kan je op de menukaart al duidelijk zien wat je wel en niet mag eten.
Wel geven ze aan geen aparte glutenvrije keuken te hebben waardoor kruisbesmetting niet voor 100% uit te sluiten is. Het aanbod daarentegen is zeer uitgebreid; hier eet je de wat luxere / culinaire gerechten.

Vrijthof 13 l Ingel.nl

Lezerstip: The Broth bar

Deze staat nog hoog op mijn lijstje om zelf uit te proberen! Via lezer hoor ik zeer positieve verhalen, online lees ik het volgende:
“Bij The Broth Bar genieten van (h)eerlijke biologische en 100% glutenvrije slow food gerechten, ook geïnspireerd door Paleo, WAPF. Vol liefde en enthousiasme maken de dames voedingswaren die écht goed voor je zijn, van stoofpotten en bouillon tot taarten en gebak. Met een rugzak vol kennis bereiden Charlotte en Tanja échte voeding om je vingers bij af te likken: eerlijk, puur en bommetjevol voedingsstoffen. The Broth Bar is er voor iedereen; van drukke professionals, studenten en sporters tot mensen met gezondheids- en darmproblemen. Ook veganisten en vegetariërs kunnen bij ons hun hart op!”

Hoogbrugstraat 43A in Wijck l Brothbar.nl

Mc Donalds Gronsveld

Buiten het centrum van Maastricht vind je langs de A2 McDonalds Gronsveld: de enige Mc in Maastricht die diverse glutenvrije hamburgers serveert. Het brood is gecertificeerd glutenvrij, het bereidingsproces in de restaurants niet, let hier goed op bij je bestelling (vraag om schone handschoenen bij de bereiding!)

Deze tips kreeg ik nog via de glutenvrije Facebookgroep:

Tip voor Hotel en logies buiten Maastricht

Ook dit jaar verbleven wij weer bij hotel De Gerardushoeve. Minstens eens per jaar gooien we de fietsen achter op de auto en gaan we een lang weekend fietsen in de omgeving Epen / Heijenrath. Bij dit familiehotel staat altijd een apart glutenvrij broodrooster klaar en worden de gewenste ontbijtitems ingekocht en apart geserveerd zodat je gewoon lekker met de rest mee kan eten.
‘s Avonds eet je lekker bij het bijbehorende restaurant; wij hebben vaak een arrangement met een drie gangen verrassingsmenu wat altijd heerlijk smaakt. Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat ik ook hier wel eens een bord terug naar de keuken heb gestuurd omdat de nieuwe (inhuur)kracht niet voldoende op de hoogte was van glutenvrij, dus blijf altijd alert.

Shoptip: Minckelersstraat

In de Grote Straat en de Kleine Straat vind je de grote bekende winkels, nog veel leuker vonden wij echter de Minckelersstraat. Hier vind je een geweldige boekenwinkel (Festen) en vele andere kleine boetiekjes en cadeauwinkels. Erg leuk om ook hier eens een kijkje te nemen!

Heb jij nog meer tips voor restaurants in Maastricht waar je goed kan eten met coeliakie, een glutenvrij dieet of overige allergieën? Laat het weten, dan vul ik de lijst aan!

Lees hier ook mijn tips voor Rotterdam en Haarlem!