Biologisch eten; bio on a budget 5 tips

Ten eerste wil ik heel even een klein statement maken. Biologische producten zijn niet perse gezond. Als we het over biologisch hebben, gaat het over de kwaliteit van het eten. Dus biologische stroopwafels zijn nog steeds ongezond. De kwaliteit is gewoon beter en de productie duurzamer.

Toch vind ik biologisch eten erg belangrijk. Het is belangrijk voor jouw gezondheid en voor de gezondheid van de natuur.

Waarom is biologisch beter voor jouw gezondheid?

Eigenlijk heel simpel. Er worden geen giftige stoffen gebruikt in de productie, granen worden niet gemodificeerd en vitamine en mineralen worden beter behouden. Daarnaast bevatten (zeker vlees en eieren) biologische producten geen gekke kunstmatige hormonen. Deze kunstmatige hormonen kunnen jouw eigen hormonale systeem overhoop gooien. Dat wil je niet natuurlijk.

Biologisch is duur

Ja helaas. Biologisch eten is duur. Voor veel Nederlanders dan ook niet betaalbaar. Ook ik kan niet 100% biologisch eten. Dat haal ik financieel gewoon niet. En dat is niet erg. Zolang je biologisch eet waar dat kan en financieel haalbaar is, ben je al super goed bezig! Hieronder vind je 5 tips hoe je goedkoop biologisch kunt eten. Bio on a budget.

1.Ga regelmatig naar een goede biologische winkel. Het liefst aan het eind van de dag.

Wanneer je regelmatig naar een biologische winkel gaat kun je vaker profiteren van aanbiedingen. Zeker vlees is aan het eind van de dag vaak in de aanbieding of met korting verkrijgbaar omdat het bijna over datum is. Dit vlees kun je prima nog een aantal weken invriezen. Dus profiteer van het voordeel en gooi het vervolgens in de vriezer. Hetzelfde geld voor groente en fruit. Even in stukjes snijden en in de vriezer leggen. Heb je ook nog super makkelijk altijd groente en fruit bij de hand.

2.Eet seizoensgebonden

Deze tip geld niet alleen voor goedkoop biologisch eten maar voor goedkoop eten in het algemeen. Alle producten die op dat moment “in het seizoen” zijn, zijn gewoon veeeeeel goedkoper. Dus wanneer je hier goed op let en seizoensgebonden eet kun je veel geld besparen.

3.Hou aanbiedingen scherp in de gaten

Ook biowinkels maken gebruik van aanbiedingen. Hou de aanbiedingen goed in de gaten. Zijn er producten in de aanbieding die jij veel gebruikt en die niet snel bederven (noten, gedroogd fruit, peulvruchten in blik, granola, kruiden etc. etc.) koop deze producten dan in bulk. Kost op dat moment wat meer geld maar uiteindelijk bespaar je zo flink op jouw biologische boodschappen.

4. Koop grote/voordeel verpakkingen

Probeer voor grote- en voordeelverpakkingen te gaan. Dat scheelt vaak in de portemonnee. Doe wel even een rekensommetje of het wel echt voordeliger is. Dit is namelijk niet altijd het geval.

5. Ga voor diepvries

Men denkt vaak (ik was ook schuldig) dat diepvriesproducten minder gezond zijn. Dat is absoluut niet waar. Groente, fruit, vlees en vis uit de diepvries is net zo gezond als vers. Het verschil is dat je het langer kunt bewaren, de structuur af en toe veranderd ennnn dat het goedkoper is. Dit geld ook voor biologische producten uit de diepvries.

Hopelijk heb jij iets aan deze tips.

Liefs,

Jolijn

Write A Comment