Lieve mensen, ik heb jullie hulp nodig! Gisteren ontving ik namelijk de Foodybox bomvol nieuwe producten en daar zaten deze nieuwe glutenvrije lasagnebladen van Risenta in. Nu heb ik alleen al in geen jaren meer lasagne op en ben  druk op zoek naar het ultieme lasagne recept!

Over de lasagnebladen..

Voor iedereen die net als ik een glutenvrij dieet heeft: vanaf 14 mei het Zweedse merk Risenta ook in Nederland geïntroduceerd worden bij Albert Heijn! In de folder zie ik lasagne, fettuchine en spaghetti staan, allen op basis van 100% biologisch soja. Alle drie kosten € 2.79 (de lasagne bevat 120 gram per verpakking voor 4 porties / personen)
Wanneer ik kijk naar de voedingswaarde van deze glutenvrije lasagnebladen, word ik al heel blij. Per 100 g zit er dit in:

360 Kcal / 9 gram vet waarvan 2 gram verzadigd / koolhydraten 18 gram waarvan 8 gram suiker / vezels 15 gram / proteïne 44 gram / zout 0.016 gram

Deze lasagne is dus duizendmaal voedzamer dan de gemiddelde glutenvrije lasagne op basis van maismeel*! Halleluja!

*Vergelijken met AH vrij van gluten lasagne: per 100 gram ook 360 kcal, 80 gram(!) koolhydraten, 1,5 gram vezels en 6 gram eiwit. Best een verschil toch?

Hoe denk ik over soja?

Over de voedingswaarde ben ik dus zeer te spreken. Ik weet uiteraard nog niet hoe de smaak is, maar ben wel bekend met andere pastaproducten op basis van soja en die vind ik erg smakelijk!
Zelf eet ik sojaproducten met mate: wanneer ik er met een orthomoleculaire blik naar kijk, zie je namelijk dat er in soja veel zgn. fyto-oestrogenen zitten. Dit zijn plantaardige stoffen die enigszins lijken op het menselijk hormoon oestrogeen. Ons lichaam kan zelf geen fyto-oestrogenen aanmaken, maar omdat het zo sterk op het menselijke oestrogeen lijkt, herkent ons lichaam het op eenzelfde manier. Wanneer je hier veel van eet, stimuleert dit de productie van oestrogeen in ons lichaam en kan het in de natuurlijke hormonale balans.

Zoals altijd geldt dus eigenlijk: varieer voldoende en focus je niet op 1 product(groep) of het uitsluiten van bepaalde voeding. Wanneer je lekker vers en gevarieerd eet, krijg je geen overschotten of tekorten.

Nu nog het ultieme recept..

Het is dus even geleden dat ik lasagne gegeten heb en nu ben ik op zoek naar het ultieme recept! Bij voorkeur een vegetarisch recept, er zit in de lasagnebladen zelf al meer dan genoeg eiwitten. Zelf maakte wij lasagne vroeger of met een bolognesesaus met lekker veel groente of de klassieke variant met spinazie en zalm.
Heb jij een lekker recept wat ik hiermee kan maken? Laat het mij in de reacties weten en wie weet zie je jouw recept hier dan binnenkort voorbij komen!

Disclaimer: de foodybox met daarin deze lasagne van Risenta heb ik opgestuurd gekregen. Ik word niet betaald voor dit artikel en Mijn mening over dit product is persoonlijk en oprecht.

2 Comments

  1. Tonny Purnot Reply

    Hai Jolijn, dit is mijn favo lasagne recept.Ik gebruik nog steeds courgette ipv lasagne bladeren….deels omdat ik nog steeds geen lekkere GV lasagne bladeren heb gevonden en eigenlijk mis ik het ook niet.

    LASAGNE

    LAAG 1.
    2 Blik jack fruit
    vers gemaakte tomatensaus of BBQ saus
    2 teen knoflook
    1 eetl. Gerookte paprika poeder
    1 tl. Cayennepeper
    1 tl verse tijm
    verse peper
    gemalen zeezout
    olijfolie

    LAAG 2
    400 gr. spinazie zonder steeltjes
    20 gr. roomboter
    125 gr. ricotta
    100 gr. geraspte parmezaanse kaas
    BECHAMELSAUS
    1 hele stronk van 1 grote bloemkool (de roosjes bewaar je voor de volgende dag, zero waste)
    zachte roomkaas met kruiden.
    WERKWIJZE;
    Jack fruit uit laten lekken. Jack fruit uit elkaar trekken zodat het eruit ziet als pulled pork.
    Mengen met alle ingrediënten en scheut olijfolie, laat marineren.
    Spinazie in de boter laten slinken en afkoelen.
    Knijp het vocht uit de spinazie en snijd fijn.
    Meng de ricotta, zout, nootmuskaat en peper door elkaar.
    Snijd het droge gedeelte af van de bloemkool stronk.
    Snijd de stronk in kleine blokjes en kook net gaar.
    Giet het water af maar bewaar het kookvocht.
    Doe de blokje over in een blender met de kruidenkaas.
    Blender tot gemengd.
    Is de saus te dik meng er dan wat kookvocht doorheen.
    Dit is je bechamelsaus (extra veggies )

    Vet een ovenschaal in en maak nu laagjes;
    Verwarm de oven voor op 190 graden.
    Spinazie,Saus en lasagne bladeren – jack fruit, saus, lasagne bladeren – spinazie, saus, lasagne bladeren enz. De laatste laag moet saus zijn met daar bovenop de Parmezaanse kaas.
    Bak de lasagne in ongeveer 30 minuten gaar.
    Dek de lasagne evt af met alu folie als hij te donker word. ENJOY !

Reageer