Zoals jullie misschien wel weten ben ik het tweede weekend van januari een paar dagen naar Stockholm geweest. Eerste indruk; een super leuke stad! De stad is schoon, bestaat uit super leuke straatjes en er zijn veel bezienswaardigheden, winkeltjes en restaurantjes. Dat laatste brengt mij op het onderwerp van dit “verhaaltje”; wat heb ik allemaal gegeten in Stockholm? Wat zijn tentjes waar je zeker heen moet gaan om gezond en lactosevrij te eten en hoe blijf je een beetje binnen budget in deze dure stad?

Zoals jullie misschien wel (of niet..) weten heb ik Suiker-, gluten-, en natuurlijk lactose-intolerantie. Dit kan uiteten gaan in een vreemde stad of überhaupt eten zonder je eigen voorraadkast best lastig maken. Stockholm is een stad die goed ontwikkeld is op het gebied van speciale voeding. Top dus! Je kunt er vrijwel overal gluten- en lactosevrij eten en het personeel is goed ingelicht over welke gerechten bepaalde allergenen bevatten.

Oke, to the point. Wat heb ik zoal gegeten en waar?

Ontbijt aten wij vaak in het Hostel. Ik had een zakje havermout (biologisch want die kunnen mensen met glutenintolerantie gewoon eten) meegenomen en daarbij hadden we wat appeltjes en banaantjes gekocht. Prima ontbijt dus! Dit hebben we vervolgens elke ochtend gegeten om de dag goed te beginnen en het bespaart ook nog eens heel wat geld en gedoe!

In de middag gingen we meestal opzoek naar een restaurantje. We hebben bij twee tentjes gegeten.

Het eerste restaurant was Hermans. Hermans bied een vegan buffet aan waarbij je onbeperkt mag opscheppen (en dat hebben wij gedaan haha). Omdat het vegan is betekent het dat het eten sowieso lactosevrij is. Als je ook glutenvrij eet kun je het beste bij de staff informeren wat je dan wel en niet kunt eten. Er waren maar twee schalen in het buffet die niet glutenvrij waren. De rest kon ik gewoon eten en het was heerlijk! Daarnaast is het ook nog super goedkoop. Als je student bent betaal je zelfs maar de helft!

 

Het tweede restaurant waar wij gegeten hebben was eigenlijk geen restaurant. Het was een grote ruimte boven de biostore Paradiset in de wijk Södermalm. Ten eerste is dit een prachtige winkel met heel veel speciale voeding. Deze winkel zelf is al een bezoekje waard! Maar ook de tweede verdieping van de winkel is de moeite. Op de tweede verdieping bevindt zich namelijk een soort biologisch restaurant met verschillende “foodcorners”. Je hebt dus een uitgebreide keuze aan biologische gerechten. Het personeel spreekt ook nog goed Engels en is op de hoogte van alle allergenen. Speciale wensen kun je dus makkelijk doorgeven!

In de avond aten wij vaak even een gluten- en lactosevrij broodje met amandelpasta en fruit. En ’s avonds een stukje chocola die we ook zelf mee hadden genomen.

Ik hoop dat dit artikeltje jullie een beetje helpt wanneer jullie naar Stockholm gaan of als jullie een andere stedentrip maken!

Write A Comment