Prikkelbaar darm syndroom, spastische darm of PDS allemaal dezelfde benamingen voor één aandoening. Een prikkelbaar darm syndroom is een chronische darmaandoening. Wanneer men last heeft van een prikkelbaar darm syndroom is er vaak sprake van een verstoring in het maag – darmsysteem. Deze verstoring vind meestal plaats in de dikke darm.
Heb jij een prikkelbaar darm syndroom? Al meer dan 15 jaar hou ik me bezig met deze aandoening. Als orthomoleculair voedingsspecialist kan ik jou helpen om de symptomen onder controle te krijgen. klik hier voor meer info.
Er ligt veel taboe op het begrip prikkelbaar darm syndroom. Niemand praat er echt over. We schamen ons er stiekem een beetje voor. Nergens voor nodig! Ongeveer 5 – 15% van de Nederlandse bevolking heeft namelijk last van een spastische darm. Dat betekent dat ongeveer 1.8 miljoen Nederlanders last heeft van een prikkelbaar darm syndroom. Waarvan 75% vrouwen zijn. Je bent dus absoluut niet de enige.
Prikkelbaar darm syndroom symptomen
PDS symptomen of spastische darm symptomen vinden voornamelijk plaats in de darmen. Denk aan buikpijn, ontlastingsproblemen, buikkrampen, opgeblazen gevoel, opgezette buik, winderigheid, gasvorming, diarree of verstopping.
De bovenstaande spastische darm symptomen zijn allemaal fysiek. Naast fysieke symptomen kunnen er ook mentale symptomen zoals angst en depressie ontstaan. Deze PDS symptomen komen voort uit de connectie tussen darmen en hersenen.
Je immuunsysteem word bijna compleet geregeld door je darmen door goedaardige bacteriën. Uit onderzoek is gebleken dat deze bacteriën ook onze hersenen en ons gedrag beïnvloeden. Een verstoring in de darmflora zoals bijvoorbeeld een infectie of antibiotica kan al zorgen voor gedragsveranderingen. Daarnaast gaan darmklachten vaak gepaard met depressieve gevoelens en angst. denk maar eens na; wanneer jij klachten ervaart bij een prikkelbaar darm syndroom, zit je dan lekker in je vel? Voel je op dat moment energiek en gelukkig? Ik denk het niet.
Ditzelfde fenomeen werkt natuurlijk ook de andere kant op. Je hersenen hebben ook invloed op de gezondheid van je darmen. Denk bijvoorbeeld aan stress. Wanneer wij gestrest zijn heeft dit een grote invloed op de werking van onze darmen. Daarnaast zorgt een slechte darmwerking ook weer voor stress. Een vicieuze cirkel dus.
Als orthomoleculair voedingsspecialist verdiep ik me al jaren in de werking van onze darmen. Wil jij jouw prikkelbaar darm sydroom onder controle krijgen? Dan is online voedingscoaching misschien wat voor jou.
Ontstaan van prikkelbaar darm syndroom
Eigenlijk weet niemand precies hoe een prikkelbaar darm syndroom ontstaat. Toch stijgt het aantal mensen met deze aandoening aanzienlijk.
Mogelijke oorzaken zijn:
Beschadiging van de darmen
Beschadiging van de darmen kan voortkomen uit een slecht voedingspatroon, antibiotica of een infectie. Wanneer de darmwand beschadigd wordt kan dit zorgen voor PDS symptomen. Deze spastische darm symptomen kunnen weer verdwijnen als de darmwand zich hersteld. Daarbij kunnen door beschadiging van de darmen de darmbacteriën verstoord raken. Ook dit veroorzaakt klachten. Zodra de balans in de darmflora hersteld wordt kunnen ook de prikkelbaar darm syndroom klachten verminderen.
Miscommunicatie tussen hersenen en darmen
Het zenuwstelsel van de darmen werk nauw samen met het zenuwstelsel van de hersenen. De hersenen sturen seintjes naar de darmen om ervoor te zorgen dat deze hun werk doen. Darmen hebben op hun beurt weer een eigen zenuwstelsel wat bijvoorbeeld serotonine aanmaakt. Serotonine is een neurotransmitter die elektrische impulsen verstuurt naar de hersenen.
Wanneer de communicatie tussen deze twee stelsels verstoord kan dit klachten veroorzaken. Waar dit proces precies fout gaat is onduidelijk. In theorie kan het zijn dat bijvoorbeeld een van de twee stelsels te sterken signalen doorgeeft of signalen worden niet op de juiste manier ontvangen.
Erfelijke aanleg
Volgens wetenschappelijk onderzoek bestaat er een verband tussen prikkelbaar darm syndroom en genen. Genen spelen dus een rol bij de kans of jij prikkelbaar darm syndroom krijgt. Via DNA kan men zien of je een verhoogde of verlaagde kans op prikkelbaar darm syndroom hebt.
Prikkelbaar darm syndroom Behandeling
Helaas, is er geen specifiek prikkelbaar darm syndroom behandel plan. Een prikkelbaar darm syndroom heeft vaak een oorzaak ergens dieper in ons verteringssysteem. Het is in dit geval belangrijk, aan de hand van symptomen, deze onderliggende oorzaak te achterhalen en de behandeling daarop te focussen.
Als orthomoleculair voedingsspecialist bied ik hulp bij een prikkelbaar darm syndroom. Samen gaan we opzoek naar de oorzaak van jouw problemen en pakken deze aan. Lees hier meer over een coaching traject.
Dieet en voeding
De behandeling van prikkelbaar darm syndroom kan gebeuren door middel van dieet en voeding. Vaak wordt het FODMAP dieet aangeraden bij een spastische darm. Dit is een dieet dat een bepaalde vorm van koolhydraten weg laat uit het voedingspatroon. Het FODMAP dieet is bedoeld voor een korte periode. Na deze periode (meestal ongeveer 30 dagen) kunnen langzaam de FODMAP-rijke voedingsmiddelen weer worden toegevoegd aan het dieet. Zo kan het lichaam langzaam weer aan deze voeding wennen. Het is belangrijk een FODMAP dieet alleen onder proffesionele begeleiding te volgen.
Supplementaten bij prikkelbaar darm syndroom
ik krijg vaak de vraag welke supplementen je het best kan gebruiken bij een prikkelbaardarm syndroom. Ik raad in dit geval (op basis van kennis en eigen ervaring) de volgende supplementen aan:
L-glutamine, Cerevisia en lafti.
Lees hier meer over suppletie bij een prikkelbaar darm syndroom
4 Comments
Pingback: Wat is een lactose intolerantie?
Geweldig bericht!
Wat een duidelijk artikel. Heel fijn.
Pingback: Darmslijmvlies versterken 5 tips - Beter Door Eten