Prikkelbaar darm syndroom, spastische darm of PDS allemaal dezelfde benamingen voor één aandoening. Een prikkelbaar darm syndroom is een chronische darmaandoening. Wanneer men last heeft van een prikkelbaar darm syndroom is er vaak sprake van een verstoring in het maag – darmsysteem. Deze verstoring vind meestal plaats in de dikke darm.

Er ligt veel taboe op het begrip prikkelbaar darm syndroom. Niemand praat er echt over. We schamen ons er stiekem een beetje voor. Nergens voor nodig! Ongeveer 5 – 15% van de Nederlandse bevolking heeft namelijk last van een spastische darm. Dat betekent dat ongeveer 1.8 miljoen Nederlanders last heeft van een prikkelbaar darm syndroom. Waarvan 75% vrouwen zijn. Je bent dus absoluut niet de enige.

Pds symptomen

PDS symptomen of spastische darm symptomen vinden voornamelijk plaats in de darmen. Denk aan buikpijn, ontlastingsproblemen, buikkrampen, opgeblazen gevoel, opgezette buik, winderigheid, gasvorming, diarree of verstopping.

De bovenstaande  spastische darm symptomen zijn allemaal fysiek. Naast fysieke symptomen kunnen er ook mentale symptomen zoals angst en depressie ontstaan. Deze PDS symptomen komen voort uit de connectie tussen darmen en hersenen.

Je immuunsysteem word bijna compleet geregeld door je darmen door goedaardige bacteriën. Uit onderzoek is gebleken dat deze bacteriën ook onze hersenen en ons gedrag beïnvloeden. Een verstoring in de darmflora zoals bijvoorbeeld een infectie of antibiotica kan al zorgen voor gedragsveranderingen. Daarnaast gaan darmklachten vaak gepaard met depressieve gevoelens en angst. denk maar eens na; wanneer jij klachten ervaart bij een prikkelbaar darm syndroom, zit je dan lekker in je vel? Voel je op dat moment energiek en gelukkig? Ik denk het niet.

Ditzelfde fenomeen werkt natuurlijk ook de andere kant op. Je hersenen hebben ook invloed op de gezondheid van je darmen. Denk bijvoorbeeld aan stress. Wanneer wij gestrest zijn heeft dit een grote invloed op de werking van onze darmen. Daarnaast zorgt een slechte darmwerking ook weer voor stress. Een vicieuze cirkel dus. Een uitgebreide uitleg over de connectie tussen hersenen en darmen vind je hier.

Ontstaan van prikkelbaar darm syndroom

Eigenlijk weet niemand precies hoe een prikkelbaar darm syndroom ontstaat. Toch stijgt het aantal mensen met deze aandoening aanzienlijk.

Mogelijke oorzaken zijn:

Beschadiging van de darmen

Beschadiging van de darmen kan voortkomen uit een slecht voedingspatroon, antibiotica of een infectie. Wanneer de darmwand beschadigd wordt kan dit zorgen voor PDS symptomen. Deze spastische darm symptomen kunnen weer verdwijnen als de darmwand zich hersteld. Daarbij kunnen door beschadiging van de darmen de darmbacteriën verstoord raken. Ook dit veroorzaakt klachten. Zodra de balans in de darmflora hersteld wordt kunnen ook de prikkelbaar darm syndroom klachten verminderen.

Miscommunicatie tussen hersenen en darmen

Het zenuwstelsel van de darmen werk nauw samen met het zenuwstelsel van de hersenen. De hersenen sturen seintjes naar de darmen om ervoor te zorgen dat deze hun werk doen. Darmen hebben op hun beurt weer een eigen zenuwstelsel wat bijvoorbeeld serotonine aanmaakt. Serotonine is een neurotransmitter die elektrische impulsen verstuurt naar de hersenen.

Wanneer de communicatie tussen deze twee stelsels verstoord kan dit klachten veroorzaken. Waar dit proces precies fout gaat is onduidelijk. In theorie kan het zijn dat bijvoorbeeld een van de twee stelsels te sterken signalen doorgeeft of signalen worden niet op de juiste manier ontvangen.

Erfelijke aanleg

Volgens wetenschappelijk onderzoek bestaat er een verband tussen prikkelbaar darm syndroom en genen. Genen spelen dus een rol bij de kans of jij prikkelbaar darm syndroom krijgt. Via DNA kan men zien of je een verhoogde of verlaagde kans op prikkelbaar darm syndroom hebt.

Prikkelbaar darm syndroom Behandeling

Helaas, is er geen specifiek prikkelbaar darm syndroom behandel plan. Meestal kan men alleen losse prikkelbaar darm syndroom symptomen behandelen of verminderen. Dit kan  gebeuren met de hulp van medicatie voor bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel of constipatie.

Als je het mij vraagt kan met beter het prikkelbaar darm syndroom behandelen door opzoek te gaan naar de oorzaak. Dit is heel lastig omdat er veel verschillende oorzaken zijn. Zodra jij de oorzaak hebt gevonden kun je met dieet, voeding en supplementatie aan de gang om de darmen te herstellen.

Dieet en voeding

De behandeling van prikkelbaar darm syndroom kan gebeuren door middel van dieet en voeding. Vaak wordt het FODMAP dieet aangeraden bij een spastische darm. Dit is een dieet dat een bepaalde vorm van koolhydraten weg laat uit het voedingspatroon. Het FODMAP dieet is bedoeld voor een korte periode. Na deze periode (meestal ongeveer 30 dagen) kunnen langzaam de FODMAP-rijke voedingsmiddelen weer worden toegevoegd aan het dieet. Zo kan het lichaam langzaam weer aan deze voeding wennen.

Supplementaten bij prikkelbaar darm syndroom

ik krijg vaak de vraag welke supplementen je het best kan gebruiken bij een prikkelbaardarm syndroom. Ik raad in dit geval (op basis van kennis en eigen ervaring) de volgende supplementen aan: cerevisiaimutis , lafti en als aanvulling curcumin of digest forte. De laatste drie zijn optioneel. Zelf heb ik ze allemaal gebruikt en kan zeggen dat, in combinatie met een goed dieet natuurlijk, ik bijna helemaal van mijn PDS verlost ben.

Cerevisia

Cerevisia bevat het gepatenteerde giststam Saccharomyces cerevisiae. Het is een niet-koloniserende gist. Dit gist houdt zich niet vast aan de darmwand maar bereikt een hoge concentratie op de plek waar hij zijn werk doen, de darm. Hij blijft aanwezig onder een levende vorm. In 1 capsule zit 500 mg (4 miljard cellen *) Saccharomyces cerevisiae CNCM I-3856. Deze combinatie van bacteriën en gisten is speciaal ontwikkeld voor mensen met prikkelbaar darm syndroom.

Imutis

In Imutis zitten twee type micro-organismen. Dit zijn gisten en melkzuurbacteriën. De bundeling van deze twee type micro-organismen zorgt voor een versterking. Ze zijn namelijk complementair. Als we kijken naar de actieve bestanddelen dan zien we de volgende terug:

  • 6 miljard cellen van Saccharomyces boulardii
  • 2 miljard cellen van Lactobacillus acidophilus
  • 3 miljard cellen van Lactobacillus rhamnosus
  • 2 miljard cellen van Bifidobacterium longum
  • 1,25 mcg vitamine D3

Er zijn diverse soorten probiotica. De kracht van Imutis zit in het feit dat ze de meest voorkomende bacteriën in onze darmflora, Lactobacillen en Bifidobacteriën, combineren met het gist Saccharomyces Boulardii. Het unieke aan deze gistsoort is dat deze resistent is tegen de zuurgraad van onze maag. Op deze manier kan hij uitstekend zijn werk doen in het maagdarmkanaal. Daarnaast is er ook nog vitamine D toegevoegd aan Imutis. Dit heeft ook weer een goede uitwerking op het immuunsysteem en de darmflora.

Lafti

Lafti L10 bevat een specifieke stam van bacteriën: Lactobacillus helveticus Lafti® L10 , Lafti L10 bevat inuline en 10 miljard cellen van Lactobacillus helveticus Lafti ®L10 (vroeger Lactobacillus acidophilus genoemd), een specifieke stam bacteriën. Lafti is er speciaal voor gemaakt om de darm bacteriën flora te herstellen wanneer deze uit balans is.

Zoals je ziet zijn deze supplementen speciaal ontwikkeld voor bepaalde prikkelbaar darm syndroom symptomen en kunnen dus verlichting bieden. Natuurlijk is ieder lichaam anders en kunnen jou klachten heel ergens anders uit voortkomen. Mocht je dus vragen hebben of hulp zoeken bij de juiste keuze voor supplementen? Stuur mij dan gerust een mailtje op info@beterdooreten.nl    

1 Comment

  1. Pingback: Wat is een lactose intolerantie?

Write A Comment