Wat is suikervrij eten; FAQ

Wat is suikervrij eten? Suikervrij eten betekend dat men een dieet volgt waarin men alle vormen van gerafineerde suiker worden vermeden. Suikvrij eten wordt ook wel “vrij van geraffineerde suikers genoemd”

Geraffineerde versus ongeraffineerde suikers

Wanneer men praat over suikervrij en dus over suikervrij eten, heeft men het vaak over vrij van geraffineerde suikers. Er bestaat veel discussie over de term suikervrij. Koolhydraten worden namelijk in de wetenschap ook suiker genoemd en vallen dus onder het kopje suiker. Zoals je begrijpt zal suikervrij eten of een suikervrij dieet dan onmogelijk zijn. Mensen die een suikervrij dieet volgen maken dus een verschil tussen natuurlijke/ongeraffineerde suikers en geraffineerde suikers. Dit verschil wordt gemaakt omdat geraffineerde suikers anders worden opgenomen dan ongeraffineerde suikers.

Geraffineerde suikers

Geraffineerde suikers zijn tijdens het verwerkingsproces ontdaan van hun goede voedingsstoffen. Tijdens het raffineren van suiker worden goede stoffen zoals de vezels, vitamine en mineralen uit de suiker gehaald. Je lichaam heeft deze stoffen wel nodig om de suiker goed te kunnen verteren. En om ervoor te zorgen dat de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk blijft. Hier gaat het dus mis. Wanneer iemand veel geraffineerde suikers eet moet het lichaam erg veel moeite doen om deze af te breken waardoor er problemen ontstaan in verschillende processen in het lichaam, denk bijvoorbeeld aan je immuunsysteem en je hormoonhuishouding.

Waar zitten geraffineerde suikers in?

  • Basterdsuiker
  • Bietsuiker
  • Bruine suiker
  • Cassonade
  • Dextrose
  • Fructose
  • Fructosestroop
  • Geleisuiker
  • Glucose-fructosestroop
  • Glucosestroop
  • Griessuiker
  • Inuline
  • Invertsuiker
  • Kandijsuiker
  • Kristalsuiker
  • Maltodextrine
  • Maltose
  • Maisstroop
  • Melasse
  • Poedersuiker
  • Rietsuiker
  • Sacharose
  • Sucrose
  • Siroop
  • Suiker
  • Tafelsuiker
  • Vanillesuiker

Ongeraffineerde suiker

Ongeraffineerde suikers of natuurlijke suikers hebben hun natuurlijk voedingsstoffen behouden. Deze suikers zijn rijk aan vitamine, mineralen en vezels. Dit zorgt ervoor dat het lichaam deze suikers beter kan verwerken en afbreken dan geraffineerde suikers. Daarnaast hebben de vitamine, mineralen en vezels natuurlijk een positief effect op verschillende processen in je lichaam.

Wat zijn ongeraffineerde suikers?

Ongeraffineerde suikers zijn onbewerkte suikers. Suikers in hun originele vorm. Deze suikers zijn niet bewerkt/minimaal bewerkt en bevatten nog steeds alle vitamine, mineralen en antioxidanten die jouw lichaam nodig heeft om deze suikers efficiënt om te zetten en ten goede te gebruiken.

Waar zitten ongeraffineerde suikers in?

  • Fruit
  • Rauwe honing
  • Gedroogd fruit

Maar hoe zit het met dingen als agave, ahornsiroop of kokosbloesemsuiker. Deze suikers zijn ook bewerkt, maar niet zo sterk als geraffineerde witte tafelsuiker. Het is dus een beter alternatief. Maar ook voor deze producten geld; met mate.

Etiketten lezen

Het is erg belangrijk om etiketten te lezen wanneer je een suikervrij dieet wilt volgen. Vaak staat voor op de verpakking met grote letters suikervrij, terwijl er toch geraffineerde suikers zijn toegevoegd. Wanneer men in dit geval spreekt van suikervrij bedoelt men zonder witte kristal suiker. Vaak bevatten deze producten geraffineerde zoetstoffen zoals maltitol, aspartaam of maltodextrine. Ook dit soort toegevoegde zoetstoffen wil je het liefst vermijden.

Orthomoleculaire geneeswijze

Vanuit de Orthomoleculaire geneeswijze streven we naar een dieet wat de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk houdt. Dit houd dus onder andere in dat men een voornamelijk suikervrij dieet volgt om zo veel moderne ziektes te vermijden. Wil je meer leren over orthomoleculaire geneeswijze, klik dan hier.

Write A Comment