Wat is Orthomoleculaire geneeskunde?

Heb jij al eens gehoord over Orthomoleculaire Geneeskunde? En de orthomoleculaire voedingswijze? Ik wist het voorheen eerlijk gezegd niet… Tot dat ik er zelf (via mijn moeder – orthomoleculair voedingspecialist) kennis mee maakte en na jaren eindelijk weer eens gezond en energiek was! Ik ben er zelfs zo enthousiast over dat ik zelf ook de opleiding ben gaan volgen…

Orthomoleculaire voedingswijze is eigenlijk een beetje “mierenneuken” over eten. Want door je te verdiepen in voeding en het effect hiervan op je lichaam, kun je zoveel mogelijk profiteren van de optimale voedingsstoffen. Dit door de remmende werking van andere stoffen te beperken.

Het klinkt misschien een beetje ingewikkeld (en toegegeven, dat is het ook zeker in het begin!) maar waar het op neer komt, is dat je gaat kijken hoe je je lichaam optimaal kunt voeden in plaats van alleen maar snel je buik te vullen. En hiermee wordt ook nog eens je gezondheid bevorderd!

Door het creëren van een orthomoleculair voedingspatroon zorg je ervoor dat er minder verzuring ontstaat in je lichaam. Je kent het gevoel misschien wel: je bent aan het sporten en halverwege de oefening willen je spieren niet meer. Hier ontstaat nu verzuring. Dit is wellicht de meest bekende variant, maar verzuring ontstaat op meerdere manieren, van je spieren tot aan de kleinste cellen in je lijf. Dit kan leiden tot ontstekingen door je hele lichaam. Door het juiste voedingspatroon kun je hier korte metten mee maken.

Waar is de orthomoleculaire voedingswijze op gebaseerd?

Als je kijkt naar de pilaren waarop orthomoleculaire voedingswijze gebaseerd is, dan kom je op een voedingspatroon uit dat:

  • De bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk houdt;
  • Veel verschillende soorten groentes bevat;
  • Meer onverzadigde dan verzadigde vetten bevat;
  • Meer onverzadigde omega 3 vetzuren dan omega 6 vetzuren bevat;
  • Waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de micronutriënten uit voeding;
  • Meer plantaardige eiwitten dan dierlijke eiwitten genuttigd worden.

Al deze onderdelen zorgen voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon dat ontzurend werkt.

Waarom zou je willen eten volgens de Orthomoleculaire leefwijze?

Als je kijkt naar hoe men tegenwoordig eet, is dit vaak verre van optimaal. Veel mensen kampen met welvaartsziekten, hebben overgewicht, voedselintoleranties, klagen over te weinig energie etc. etc.

Door weer terug te gaan naar de basis en zo veel mogelijk te profiteren van de voedingsstoffen door de remmende werking van andere stoffen te beperken, doe je jouw gezondheid een groot plezier. We creëren een stabiele bloedsuikerspiegel en een gezond darmflora.

Feit: Wanneer er voldoende anti oxidanten in je voeding en bloed voorkomen, daalt het risico op degeneratieve ziekten met >40% !

Kan ik jou helpen om beter te worden door eten?

Als ervaringsdeskundige op het gebied van PDS, glutensensitiviteit/intolerantie en een lactose intolerantie weet ik als geen ander hoe voeding je ziek kan maken en – nog belangrijker – kan genezen!
Ik eet nog steeds op zijn tijd een lekker stuk pizza mét of een stuk chocola, maar ik heb wel geleerd anders naar mijn voeding te kijken. Niet als hype of “quick fix” maar door je huidige eetpatroon geleidelijk aan veranderen naar een patroon wat je de rest van je leven gemakkelijk vol kan houden. Hierdoor ben je blijvend energiek, fit en vitaal!

Kun jij een zetje in de goede richting gebruiken? Wil je graag weer de controle over je gezondheid terug en je ook fit en vitaal voelen? Lees op deze pagina meer over wat ik voor jou kan betekenen!

Wil je meer weten over glutensensitiviteit/intolerantie of lactoseintolerantie?