Darmslijmvlies versterken? Hier 5 tips.

Onze darmen zijn essentieel voor onze gezondheid. Heel veel mensen lopen rond met verteringsproblemen. De meeste verteringsproblemen ontstaan door een slechte kwaliteit van het darmslijmvlies. Het is daarom van belang om het darmslijmvlies te versterken. Hieronder een paar tips hoe je dat kunt doen.

  1. Dieet met voldoende vezels om ons darmslijmvlies te verbeteren

Als eerste is het van belang dat ons algemene dieet bijdraagt aan de gezondheid van onze darmen. Hierin zijn vezels erg belangrijk. Vezels zijn vooral een onderdeel van koolhydraten en komen niet voor in dierlijke producten. We noemen vezels ook wel “ballaststoffen”, omdat ze door de spijsverteringsenzymen slecht of nauwelijks worden afgebroken. Hierdoor worden ze in de dikke darm omgezet in gunstige organische zuren zoals azijnzuur, propionzuur en boterzuur. Deze zuren zijn erg belangrijk voor de gezondheid van onze darmen.

Vezelrijke voeding stimuleert ook de groei van de goede darmbacteriën zoals bifidobacteriën en lactobacillen. Voor gezonde darmen is het van belang dat er voldoende goede bacteriën aanwezig zijn. Wanneer dit namelijk niet het geval is, en er meer  slechte dan goede bacteriën aanwezig zijn in de darmen, onstaat er een darmdisbalans. Een darm disbalans kan weer zorgen voor prikkelbaar darm syndroom gerelateerde klachten.

Een gezond dieet vormt de basis voor gezonde darmen. Heb je hulp nodig bij jouw zoektocht naar een gezond dieet of een dieet wat darmklachten tegen gaat? Klik dan hier.

  1. Bewegen voordat je gaat eten

Bacteriën hebben het vermogen zich aan de darmslijmvlies te hechten en vervolgens een slijmerig laagje te vormen. Dit noemen we biofilm. Biofilm kan ervoor zorgen dat het darmslijmvlies uitdroogt. Hierdoor kan een lekkende darm ontstaan.

Door ci. 20 minuten te bewegen voordat je gaat eten ontstaat er lactoferine (door witte bloedcellen en slijmvlies). Lactoferine is een glycoproteïne die zorgt voor gezonde darmbacteriën. Zo wordt de ontsteking geremd en droogt het slijmvlies niet uit en draagt dus bij aan het versterken van het darmslijmvlies.

  1. L-glutamine om het darmslijmvlies te versterken

L-glutamine is een aminozuur dat zich in de darmwand bevind. Wanneer er ontstekingen in het lichaam ontstaan, gaan de lymfocyten aan het werk om deze ontsteking op te lossen. Zij gebruiken hierbij L-glutamine vanuit de darmwand. Zolang een ontsteking van korte duur is, is dat geen probleem.

Problemen ontstaan bij chronische ontsteking door bijvoorbeeld stress of teveel suiker. In dit geval gebruiken de lymfocyten erg veel L-glutamine waardoor de kwaliteit van de darmenwand en het slijmvlies achteruit gaat.

In dit geval kun je L-glutamine in poedervorm supplementeren om het darmslijmvlies extra te ondersteunen.

  1. Omega 3

Zoals je hierboven leest, resulteren ontstekingen in een vermindering van de kwaliteit van ons darmslijmvlies. Wil je jouw darmslijmvlies versterken? Dan is het belangrijk ontstekingen te remmen. Omega 3 heeft een ontstekingsremmende werking. Omega 3 kan daarom helpen de kwaliteit van ons darmslijmvlies te versterken en de gezondheid van de darmen te behouden. Meer lezen over onstekingsremmende voeding? Klik dan even hier.

  1. Probiotica

Probiotica zijn goede bacteriën die essentieel zijn voor een gezonde darm werking. In het verteringssysteem leven miljarden bacteriën. Goed en slecht. Het is belangrijk om deze balans tussen goede en slechte bacteriën te behouden om ons darmslijmvlies te versterken. In andere woorden het is belangrijk om voldoende probiotica (goede bacteriën) te consumeren zodat de slechte bacteriën niet de overhand krijgen. Probitica vinden we voornamelijk in gefermenteerd voedsel, iets waar we hedendaags maar weinig van eten. In dit geval kan een supplement behulpzaam zijn.

Bij een probiotica supplement is het belangrijk om te kiezen voor een product van de juiste qualiteit. Niet alle probiotica is hetzelfde. Veel goedkopere (maar ook duurdere) varianten bevatten maar weinig bacterien of bevatten bacteriën die het maagzuur niet overleven. Wanneer de bacteriën het maagzuur niet overleven belanden ze niet in levende vorm in de darmen en kunnen hun werk niet doen. Welke probiotica ik aanraad, klik hier.

Meer leren over suppletie bij een prikkelbaar darm syndroom?

Heb je na dit artikel vragen over jouw darmgezondheid? Stuur dan gerust een mailjte naar info@beterdooreten.nl. Ik help je graag verder.

Liefs,

Jolijn

2 Comments

  1. Hoi Jolijn,

    Waarom L-Glutamine in poedervorm? Kocht onlangs capsules van Solgar, is dat dan slechter opneembaar voor de darm?

    Grt. Bert

    • Jolijn Reply

      Hoi Bart,

      Yes capsules worden slechter opgenomen als poeder.

      Groetjes,
      Jolijn

Write A Comment