Een opgeblazengevoel; waar komt het vandaan?

Dat eeuwige opgeblazen gevoel. Vocht vasthouden en 9 maanden zwanger lijken door de omvang van jouw buik. Ja ik heb het over “bloating”. Een van de meest oncomfortabele dingen als je het mij vraagt. Het hoort een beetje bij het hebben van een voedselintolerantie. Iets verkeerds eten en hop daar ga ja weer. ik schreef al verschillende artikelen over hoe je dit verschijnsel kunt verlichten. Nu is het tijd om erachter te komen waar het vandaan komt.

Chronische aandoening

Als eerste is het belangrijk om vast te stellen of je af en toe opblaast of eigenlijk altijd met klachten rond loopt. Wanneer dat laatste het geval is, is het belangrijk om opzoek te gaan naar de oorzaak. Het kan natuurlijk zijn dat je een chronische aandoening aan je darmen hebt. Daarnaast is het ook mogelijk dat je een voedselintolerantie hebt die je nog niet hebt ontdekt. Laat dit altijd onderzoeken door een specialist.

Slechte vertering

Een andere oorzaak is een slechte vertering. Dit is een van de lastigste oorzaken om mee om te gaan en/of te genezen. Ons verteringsstelsel is lang en gecompliceerd. Hierdoor kunnen op verschillende plekken moeilijkheden ontstaan of voortkomen uit verschillende oorzaken. Moeilijk vast te stellen dus. Zo kan het zijn dat je darmwand beschadigd is, je darmflora uit balans is of je een dieet volgt die niet bevorderlijk is voor jouw vertering. Vaak kan dit probleem met behulp van een specialist verholpen worden. Een specialist kan aan de slag met jouw voedingspatroon. Ook ik kan je helpen. samen kunnen we proberen om jouw klachten te verlichten in een van onze coaching programma’s.

Stress

De laatste veelvoorkomende oorzaak van een opgeblazen gevoel is stress. Ze zeggen niet voor niks dat jouw darmen een  tweede paar hersens zijn. wanneer we mentaal en emotioneel niet lekker in ons vel zitten dus constant aan het denken en pikeren zijn, reageert ons verteringsstelsel daar sterk op.

Ten eerste reageer je hierop door snel te kauwen, slecht te kauwen of drang naar “verkeerde” voedingsmiddelen aan te wakkeren. Naast de reactie in ons gedrag, zorgt (chronische) stress ook voor ongebalanceerde hormonen. Ook dat zul je merken aan je vertering. Alles in het lichaam werkt samen en reageert op elkaar. Hou dit altijd in je achterhoofd.

Een opgeblazen gevoel is vervelend en moeilijk om van af te komen. Ik hoop dat ik jou met dit artikeltje een beetje opweg heb geholpen. Wil jij graag jouw verhaal kwijt of extra tips? Aarzel dan niet en stuur mij een berichtje op info@beterdooreten.nl

Liefs,

Jolijn

Write A Comment