Iedereen heeft wel een recept wat minstens 1x per week op tafel staat toch? Deze groene risotto met spinazie en doperwten is er hier zo een! Gek genoeg heb ik hem alleen nooit uitgewerkt op de site terwijl dit juist zo’n succes recept en ik ook altijd tijdens mijn kookworkshops leer. Eentje om in je repertoire te hebben dus!
Varieer meer!
In beginsel zijn een hoop risotto recepten niet heel erg voedzaam. Witte rijst, room en misschien een beetje groen hier en daar. Dit recept zit bomvol jouw dagelijkse portie greens. Het mooie van dit recept is overigens dat het echt een basis recept is: hou je niet zo van spinazie of zijn net de doperwten op? Geen zorgen, eigenlijk kun je alle groente naar keuze hierbij serveren. Maak het af met wat lekkere geroosterde pijnboompitten (goede vetten!) en je hebt elke keer weer een nieuw soort gerecht!
Ingrediënten voor groene risotto voor 4 personen:
- 350 g risotto rijst
- 450 g doperwten (diepvries)
- 200 g spinazie (diepvries, let op: neem zonder crème of room!)
- 2 sjalotten
- 1 teentje knoflook
- Groentebouillon naar keuze
- Peper en zout naar smaak
- Stuk Parmezaanse kaas
- Pijnboompitjes
Bereidingswijze groene risotto:
- Kook 1 liter bouillon naar keuze (variatie tip: combinatie met bouillon en witte wijn kan ook!)
- Snijd de ui en knoflook fijn.
- Verwarm wat olie in de pan op middelhoog vuur.
- Fruit nu kort de ui en knoflook aan, laat het niet verkleuren!
- Voeg de risottorijst toe en schep goed om.
- Voeg scheutje voor scheutje de bouillon toe en laat deze onder voortdurend roeren absorberen en verdampen.
- Kook ondertussen de doperwten gaar in kokend water: ca 4-5 minuten. Laat uitlekken. Ontdooi ook de spinazie en laat uitlekken.
- Rooster op laag vuur de pijnboompitjes goudbruin + rasp vast een flink stuk Parmezaanse kaas fijn.
- Wanneer de risotto bijna gaar is (ca 30 minuten) kun je de spinazie en en kaas gaan toevoegen. Roer weer goed door en zorg dat het vochtig genoeg blijft.
- Meng tot slot de gekookte doperwten erdoor heen en breng het geheel op smaak met peper.
- Maak nu de borden op met de risotto, wat vers geraspte Parmezaanse kaas en geroosterde pijnboompitjes.
Wanneer je risotto over hebt, kun je dit prima nog de volgende dag eten. Wel zie je vaak dat het dan wat droger is geworden. Maak in dat geval nog wat bouillon (of neem heet water) en verwarm het op laag vuur door een beetje vloeistof naar behoefte toe te voegen.