Ik weet nog goed het moment waarop mijn moeder voor het eerst “kip in de hoed” maakte, een succesrecept voor hartige taart uit de Allerhande. Ook bij ons thuis was dit gelijk een nieuwe favoriete maaltje en later met etentjes met vrienden werd vaak al stiekem gepolst “of we toevallig van plan waren kip in de hoed te maken”. Er zijn zelfs binnen de vriendenkring diverse varianten op verzonnen. Kortom: een heerlijk recept!
Maar dan mag je het nooit meer eten…
Vanwege mijn noodgedwongen dieet werd het tijd om te kijken of ik geen eigen variant kon verzinnen. Weliswaar niet meer als hartige taart maar qua smaak wel net zo lekker. En zoals jullie gewend zijn: ook een stuk gezonder dan het originele recept (lees: 975 kcal per portie…)
Wij eten het nu met bloemkoolrijst of zilvervliesrijst en met een lekkere salade ernaast. De crème fraiche is vervangen door de plantaardige rijstcuisine van Alpro (in het vak bij lang houdbare melk). Leuk weetje over deze rijst crème (die je gebruikt i.p.v. koksroom of crème fraiche) is dat het “slechts” 96 kcal per 100 ml bevat ipv 289(!) kcal van crème fraiche. Slimme keuze toch? Probeer qua slimme keuze ook zeker eens deze gezonde pasta carbonara!
Ingrediënten kip potje voor 4 personen:
- ca 800/900 g biologische kippendijen*
- 2 tenen knoflook
- 6 gemberbolletjes
- 350 g uitgelekte kersen uit pot
- 3 eetlepels kerriepoeder
- 1 tl sambal
- 1 pakje Alpro Rice cuisine**
- 2 el kokosolie om in te bakken
- peper en zout
Voor erbij: bloemkoolrijst of zilvervliesrijst (ca. 60 gram p.p.) Voor de bloemkoolrijst:
- 1 bloemkool ***
- 1 el kokosolie
- 2 el pompoenpitten
- 2 el gehakte hazelnoten
Bereidingswijze kip potje:
- Als je zilvervliesrijst neemt: kook deze als eerste want dit duurt het langst!
- Snijd vervolgens de kip in blokjes, verwarm de pan of wok en laat je kokosolie smelten. Bak de kip rondom aan en breng op smaak met peper en zout.
- Pers boven de pan de knoflook en gember en roer door. Voeg vervolgens de kerriepoeder en sambal toe en roer weer goed om. Laat dit even intrekken.
- Voeg na ongeveer 2 min de “Rice cuisine” toe en laat het nu nog ongeveer 10 min zachtjes pruttelen.
- Als je voor de bloemkool rijst gaat: Rasp of maal de rauwe bloemkool fijn. Voeg de noten, pitten en rozijnen toe. Verwarm in een aparte pan 1 el kokosolie en roerbak de bloemkool met de noten/pitten tot deze warm en gaar is.
- Voeg tot slot nog de kersen toe aan het kipmengsel, check goed of je kip echt gaar is en dan als de sodemieter opeten, je hebt er lang genoeg op moeten wachten!
Enjoy!!
Nog een paar tips
*Kipfilet kan ook maar is duurder en houd zelf van de wat steverige bite van dit vlees…
**Maak het met kokosmelk 100% Paleo proof!
*** Bloemkool rijst klinkt misschien wat raar maar is echt de moeite waard eens uit te proberen. Sowieso zit bij dit gerecht geen groente, dus fijn dat je op deze manier alsnog je dagelijkse vitamines binnen krijgt. Ga je toch voor de zilvervlies rijst? Serveer er dan nog een lekkere salade bij!