Wie mij volgt op Instagram weet dat ik op dinsdagochtend graag een rondje loop over de markt. Hier koop je namelijk voor € 5,- een grote tas vol met seizoensgroente en dat is niet alleen fijn voor je portemonnee maar ook voor je lijf! Wanneer je eet wat er in het seizoen te koop is , eet je altijd gevarieerd en het beste wat moeder natuur voor jou gecreëerd heeft. Laatst had ze echter een spitskool gemaakt en dat is nu net iets wat wij niet zo heel bijzonder vinden…

Lekkere recepten met spitkool?

Het groentepakket is lekker gevarieerd en met bijvoorbeeld een bloemkool weten we altijd wel raad (zoals in deze gezondere variant op de Mac and Cheese) maar met een spitskool? Ik kwam eigenlijk niet verder dan in kleine stukjes snijden door een wokschotel maar die dingen zijn zo groot, dat we er nog van over hielden! Hoogste tijd voor een nieuw recept dus..

Ik had nog wat gehakt liggen en uit mijn “standaard-in-huis” voorraad toverde ik nog een blikje tomatenpuree en zoete aardappel tevoorschijn. In drie stappen toverde ik uiteindelijk deze heerlijke spitskoolschotel op tafel met kruidig gehakt onder een dakje van zoete aardappelpuree. Sinds dien hoop ik elke keer dat er weer een spitskool in het groentepakket zit want het is mij toch een partij lekker dit! Zo maak je het:

Ingrediënten voor spitskoolschotel voor 4 personen:

 • 1 spitskool
 • 300-400 g zoete aardappel*
 • 300-500 g gehakt naar keuze*
 • 1 groot blik tomatenpuree
 • 2 tenen knoflook
 • chilipeper gedroogd of een halve rode peper
 • peper en zout naar smaak
 • Kokosolie of ghee om in te bakken

*Kleine toelichting: wij eten niet zo veel vlees en in verhouding juist altijd veel groente. Pas de grote dus gerust aan naar jouw smaak.

Bereidingswijze spitskoolschotel:

 1. Schil de zoete aardappels en snijd in kleinere stukjes. Kook in ca 8-10 minuten gaar.
 2. Snijd ondertussen ook de spitskool in zo’n klein mogelijke reepjes / stukjes.
 3. Verhit in een grote wok wat kokosolie of ghee en pers hier de twee tenen knoflook in uit. Voeg de spitskool toe en bak al roerend om tot het gaar is.
 4. Probeer ondertussen in weer een andere pan ook het gehakt vast rul te bakken: verhit wat kokosolie of ghee en voeg het gehakt met chilipeper of verse rode peper toe. Proef of je het pittig genoeg vind en voeg anders naar smaak meer toe. Voeg wanneer het al wat bruiner en gaarder wordt ook het blik tomatenpuree toe. Je kant voor wat meer saus nog wat extra water toevoegen.
 5. Giet wanneer de zoete aardappels gaar zijn deze af, stamp tot puree en breng op smaak met peper en zout.
 6. Bouw nu de schotel op: gehakt op de bodem, spitskool hier overheen verdeeld en tot slot de zoete aardappelpuree. Je kan uiteraard ook alle drie los op je bord scheppen. Ook lekker: de schotel nog even kort op de grillstand in de oven voor een knapperig korstje.

Ik ben erg benieuwd of jij nu ook eens gaat koken met spitskool? Wie weet heb je al een lekkere recept hiermee, wil je hem mij laten weten dan? Vind ik erg leuk!

 

2 Comments

 1. Wij hebben een kleine moestuin en konden deze week wat spitskolen oogsten. Dat vroeg om weer eens een vernieuwend recept. Bij deze is dat gevonden, we hebben dit vanavond gegeten en vonden het inderdaad heel erg lekker.

Write A Comment