We kennen allemaal de pakjes en zakjes uit de supermarkt om in een handomdraai allerlei wereld gerechten te maken. Helaas zitten hier vaak ingrediënten in welke ik niet verdraag of welke ik verre van gezond vind. Gelukkig kun je ook zelf de mixen na maken: een kwestie van 1 keer investeren in kruiden en specerijen van de toko en het juiste recept vinden!
Deze heerlijke Indiase Tikka Masala is lekker kruidig en niet pittig (maar gooi er gerust wat rode peper door!) Ga je vanavond nog naar de kroeg en wil je liever niemand spreken, gooi er nog een extra teentje knoflook door! Dit is in ieder geval hoe wij (ook mijn zoontje!) hem lekker vinden.
Ingrediënten voor zelfgemaakte Tikka Masala voor ca 4-6 personen:
- 15 g verse koriander, blad en steel
- 1 teen knoflook
- 1 “duim” verse gemberwortel, geschild
- 3 el kokosolie, gesmolten
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 3 el olie naar keuze (maar geen extra vierge)
- 1 el paprikapoeder
- 1 el garam masala
- 1 el kokosbloesemsuiker
- 2 tl gemalen peper
- 2 tl korianderzaad
- 2 tl kurkuma
- 1 tl komijnzaad
- 1/2 tl cayennepeper
- 1 tl zout
Zo, das best een lijst hè? Voor je afhaakt: er is echt geen man over boord als je niet alle ingrediënten hebt. Daarentegen maakt juist de combinatie van alles wel het gerecht heerlijk kruidig. Als je een Turkse groenteman bij je in de buurt hebt, zal je ook zien dat alles gemakkelijk en voordelig te verkrijgen is. Wij betalen € 1.50 per specerij en doen echt eeuwen met een doosje. In het begin wel even een investering maar des te leuker om eens wat vaker te experimenteren met “exotische” gerechten toch? En fijn dat je weet wat je eet en niet vol onnodige suikers, e-nummers etc zit.
Bereidingswijze Tikka Masala
Hoe je het maakt, is een stuk makkelijker dan alle ingrediënten uit je hoofd leren: maal eerst alle harde ingrediënten in de keukenmachine en voeg daarna de losse specerijen en kokosolie toe. Easy peasy! Je kan de mix ongeveer een week goed houden in je koelkast.
De Tikka Masala is heel lekker met bijvoorbeeld pompoen, wortel, rode paprika, tomaat etc. Verwarm wat kokosolie in de wok en bak je groente. Wil je het met kip eten, begin dan eerst met je vlees (biologische kippendijen zijn erg geschikt). Voeg een blikje kokosmelk toe en de Tikka Masala pasta. Laat nog ca 15-20 min zachtjes pruttelen en serveer met een zelfgemaakte glutenvrij platbrood of rijst en verse koriander.
Mocht je wat overhouden, maak dan de volgende dag een lekkere wrap van losgeklopt ei (ik doe er vaak nog een tl groene curry door voor een spicy omelet) en vul het met de overgebleven groente en garneer met nog wat verse koriander. Hemels!
1 Comment
Pingback: Vegetarische curry met zoeteaardappel - Beter door eten