Als er een recept is wat je super makkelijk kan maken, dan is het wel deze: appelmoes! Helaas bevatten nagenoeg alle recepten die ik van zelfgemaakte appelmoes voorbij zie komen extra toegevoegde suikers. Vandaag vertel ik je de truc  om je appelmoes heerlijk op smaak te maken zonder suiker!

Breng je appelmoes op smaak met kardemom!

Toen mijn zoontje nog klein was, maakte ik vaak verse fruitmoes van bijv. appels, peer, nectarines etc. als gezond hapje. Inmiddels is het 5 jaar later en maak ik nog steeds fruitmoesjes. Deze vries ik dan in als gezonde ijsjes zodat er ook in het najaar gesmuld kan worden van het lekkere zomerfruit maar dan als gezond ijsje. Wanneer je de moes in ijsblokbakjes invriest, is het ook een lekkere smaakmaker door de yoghurt!

Maak ook eens een fruitmoes van bijvoorbeeld peer of heerlijk zomerfruit! Lekker voor door de yoghurt of als gezond ijsje!

Op naar het recept voor de appelmoes nu! Alhoewel je het bijna geen recept kan noemen met slechts 2 ingrediënten. Waar de meeste recepten bestaan uit appels en suiker, gooi ik het op de gezondere boeg met kardemom peulen! Als familie van de gember wordt dit aromatische smaakbommetje ook vaak ingezet bij spijsverteringsproblemen. Lekker en gezond dus!

Ingrediënten voor appelmoes zonder suiker:

 • Appels naar keuze
 • Kardemom peulen
  Je vindt deze kleine groene peulen in het kruiden en specerijen schap in de super of bij de toko of (Turkse)groentewinkel

Tip: gebruik ter variatie eens wat kaneel en/of speculaaskruiden!

Bereidingswijze appelmoes:

 1. Begin met het schillen van de appels, je kan hiervoor appels naar keuze gebruiken. Verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine blokjes.
 2. Voeg alle appelpartjes in een pan met een laagje water (ongeveer 1-1.5 cm). Afhankelijk van het aantal appels kan je qua verhouding 1 kardemom peul per 2 appels aanhouden. Voeg deze ook toe.
 3. Laat nu de appeltjes op laag vuur langzaam garen met de deksel op de pan. Kijk wel af en toe of er nog voldoende vocht in de pan zit, zo niet vul dan een klein scheutje aan. De hoeveelheid water kan ik niet precies zeggen, dit verschilt nog wel eens. Voeg in ieder geval niet te veel in ene toe want dan krijg je een hele waterige appelmoes.
 4. Meestal duurt het zo’n 10-15 minuten voor de appeltjes mooi gaar en zacht zijn. Draai dan het vuur uit, verwijder de kardemom peulen en laat afkoelen (alhoewel, warm is ie ook heerlijk!)
 5. Bewaar de appelmoes in een afgesloten bakje ca 3-4 dagen in de koelkast of vries in voor later gebruik. Zo heb je altijd een lekkere appelmoes in huis!

  Pro tip: wanneer je de appelmoes in een mooi glaasje met een laagje yoghurt en verkruimelde hazelnoten of walnoten stopt heb je gelijk een feestelijk toetje!

Zin in nog meer lekkere toetjes met fruit? Kijk eens bij deze bosvruchten baverois!

 

Write A Comment