Deze foodhack is echt zo’n uitvinding! Geloof jij het als ik vertel dat je in slechts 1 minuut tijd zelf mayonaise kan maken? Die ook nog eens super lekker is?
Hoe wordt mayonaise gemaakt?
Eigenlijk is het best lastig om zelf op ambachtelijke wijze mayonaise te maken. Je moet alle olie op te laten nemen door het ei, azijn erbij en hoppa het draaide weer in de schift bij mij. En qua smaak vaak ook net niet helemaal wat ik wilde. Thuis kocht ik gemakshalve dan altijd maar een kant en klaar potje, lekker makkelijk en prima qua smaak!
Op de Hotelschool heb ik op de “ouderwetse” manier mayonaise leren maken. En heel eerlijk: ik bakte er niets van.
Aangezien ik nu al een aantal jaren nagenoeg alles zelf maak, alle pakjes en zakjes uit mijn keuken heb verbannen en geraffineerde suikers vermijd, werd het de hoogste tijd toch ook mijn geliefde mayonaise eens aan een zelf-maken-experiment te onderwerpen!
Zelf mayonaise maken in 1 minuut tijd, zo doe je dat!
Het geheim van dit recept is het gebruik van een staafmixer! Je voegt alle ingrediënten hieraan toe en haalt de staafmixer langzaam omhoog. Wie had gedacht dat het zo makkelijk zou zijn? En paar tips vooraf:
- Zorg dat je ei echt vers is! Je eet het rauw dus hoe verser, hoe beter!
- Gebruik alleen milde olijfolie, extra vierge olijfolie maakt het heel bitter en eigenlijk gewoon vies
- Zorg voor een hoge mok of bak met een smalle diameter, waarin je staafmixer net in past
- Je kan zelf nog verder experimenten qua smaak, meer citroensap maakt het wat zuurder, meer honing wat zoeter etc.
Ingrediënten voor ca 300 ml zelf gemaakte mayonaise:
- 1 kakelvers, biologisch ei
- 250 milde olijfolie
- 1 tl honing
- 1 el witte wijnazijn
- 1/2 el citroensap
- flinke snuf zout
Extra nodig: Staafmixer, grote mok, schoon potje
Bereiding mayonaise
- Breek je ei in de mok of beker en voeg nu alle overige ingrediënten toe.
- Zet de staafmixer nu heel voorzichtig op de bodem van je mok en zet hem aan. Hou een aantal seconden op de bodem en haal hem nu heel langzaam naar boven. Neem je tijd en zorg dat alle olie goed is opgenomen door het ei.
- Breng de mayonaise desgewenst nog verder op smaak met verse knoflook voor een huisgemaakte aioli, wat chili poeder voor een pittige mayonaise of kerrie / andere specerijen. Schep je mayonaise in een schoon potje en bewaar voor maximaal 1 week in de koelkast.
Let op: door het gebruik van rauwe ei is deze mayonaise niet geschikt voor zwangere of hele kleine kinderen!