Ik weet niet hoe het met jullie zit, met met deze temperaturen vind ik niets lekkerder dan met een warm kleedje te cocoonen op de bank. Gezellig de kaarsjes aan, een goed boek erbij of een leuke Netflix serie (tips zijn welkom!!) en een dampende mok warme chocolademelk erbij, heerlijk!
Maar hoe maak je die warme chocolademelk als je net als ik geen lactose mag? Of wanneer je een vegan leefwijze hebt? Het is makkelijker dan je denkt!

Tips voor het vervangen van koemelk

Er zijn anno 2018 meer dan genoeg manieren om koemelk te vervangen: er zijn tal van plantaardige melksoorten in de winkel te vinden of je maakt gemakkelijk zelf een gezonde plantaardige melk. Mijn favoriet is een homemade amandelmelk: deze maak je door  150 g blanke amandelen tenminste 6 uur (of een nachtje) te laten weken in water, giet deze vervolgens af en spoel schoon. Vervolgens maal je de geweekte amandelen met 500 ml schoon water in de blender tot een romige melk. Even door een zeef of kaasdoek en klaar ben je! Van de overgebleven pulp maak je bijvoorbeeld deze lekkere pannenkoekjes.

Deze truc kun je op diverse noten toepassen maar ook op bijvoorbeeld hennepzaad of glutenvrije haver. Voeg desgewenst een dadel toe bij het blenderen voor een zoetere smaak. Ook lekker: vanillepoeder of wat kaneel!

Zo maak je lactose vrije of vegan warme chocolademelk

Afhankelijk van wat jouw keuze en/of leefwijze, kun je kiezen voor lactose vrije melk: dit is koemelk waaraan lactase (het enzym dat de melksuikers – lactose – afbreekt) aan toegevoegd, of neem je een plantaardige melksoort. Verder heb je nodig voor 1 kop warme chocolademelk:

  • 250 ml melk naar keuze
  • 1 groot blokje extra pure chocolade – hoe puurder de chocolade, hoe minder suikers!

Bereidingswijze warme chocolademelk:

  1. Giet de melk in een steelpannetje en voeg de chocolade toe.
  2. Verwarm het geheel op laag vuur en roer steeds goed door met een garde.
  3. Schenk de warme chocolade melk over in een mok en geniet!

 

Write A Comment