Vandaag het ik een heerlijk basis recept voor jullie om zelf pesto te maken! Uiteraard kon ik het niet laten hier een twist aan te geven…

Maak je pesto eens met verse raapstelen!

Raapstelen zeg je? Het klinkt als een vergeten groente uit een sprookje van vroeger. Maar niets is minder waar!  Deze gezonde groente is familie van mosterd en zit bomvol vitamine A, B, C en K. Eerder hadden wij al eens raapstelen uit onze moestuin en maakte wij hier een lekkere stamppot van. Nu troffen we ze aan in de EkoPlaza (tip: Marqt en de betere groentewinkels verkopen het ook!) weliswaar zonder bijbehorende prins(es), maar met meegeleverd zonnetje! Die stamppot, daar hadden we nu met dit mooie weer geen zin in. Wat als we hier nu een lekkere pesto van maken?

Zo maak je eigenlijk pesto!

Het is maar goed dat de meeste Italianen geen Nederlands spreken, want als ze horen dat ik de basilicum gewoon zonder enig pardon heb vervangen door raapstelen… Toegegeven, het is misschien voor sommige een regelrechte heiligschennis, maar lekker dat het is! Het is net iets pittiger dan de basilicum varianten door de lekkere bite van de raapstelen. Zeker de moeite waard om eens uit te proberen!

Variatie tip: geen raapstelen voor de hand? Met verse rucola, bladspinazie of de jonge, schone bladeren van brandnetels, kun je ook een heerlijke pesto maken!

Ingrediënten voor verse pesto met raapstelen:

 • Een flinke bos verse raapstelen
 • ca 100 g geroosterde pijnboompitten
 • ca 50 gram Parmezaanse kaas*
 • 1 teentje knoflook
 • flinke scheut extra vergine olijfolie
 • peper en zout naar smaak

  *Maak je de pesto liever helemaal vegan? Gebruik dan edelgistvlokken als smaakmaker!

Bereiding:

De hoeveelheden nemen niet heel erg nauw; zeker met pesto is het een steeds blijven proeven hoe jij hem het lekkerste vind!

 1. Je begint met het wassen van de raapstelen en het pellen van de knoflook.
 2. Rooster de pijnboompitjes en laat deze afkoelen.
 3. Maal nu in de keukenmachine of met de staafmixer alle ingrediënten tot een egale massa. Voeg desgewenst wat meer olijfolie toe om het iets te verdunnen.
 4. Proef goed of je nog wat extra kaas wilt, wat meer peper etc etc.
 5. En dan: buon appetito! Je kunt de pesto lekker eten op een broodje, als saus over de groente verdelen, gebruiken als saus voor je pasta etc. etc.

De pesto blijft een klein weekje goed in een afgesloten bakje in de koelkast.

Write A Comment