Voedingswaarden (per portie)
- energie 244 kcal
- eiwit 6.6 g
- koolhydraten 27.7 g
- vet 11 g
Recept informatie
- Type gerecht: Dessert
- Aantal personen: 8 personen
Als eerste wil ik jullie natuurlijk alvast hele fijne feestdagen wensen!
Bij kerst hoort natuurlijk glühwein. De geur van de heerlijke kruiden in dit drankje passen perfect bij de tijd van het jaar. Overal op het internet kun je receptjes vinden voor glühwein. Zo kun je het gemakkelijk zelf maken. Want dat is natuurlijk altijd het lekkerst.
Zelf drink ik geen alcohol. Dus heb ik besloten een alcoholvrije en gezonde glühwein te maken. En dat bleek ook nog eens super simpel te zijn! Alles wat je moet doen is de wijn vervangen door 100% pure rode druiven sap. Dit vind je bij verschillende biowinkels of bij Albert Heiijn. Verder kun je dan ook altijd de suiker/honing weglaten die er in de meeste recepten bij staat. Druivensap is natuurlijk al wat zoeter dan rode wijn.
Omdat glühwein zo goed bij kerst past, besloot ik om het drankje ook te verwerken in een taart. Nooit verwacht dat dit een van de lekkerste taarten zou worden die ik ooit heb gemaakt. Daarom ga ik hem natuurlijk met jullie delen.
Ben je opzoek naar meer glutenvrije kerstrecepten of inspiratie? Of wil je gemakkelijk glutenvrij de kerst doorkomen?
Als eerste even het receptje voor de gezonde glühwein
Ingrediënten voor gezonde glühwein
- 1 citroen
- 1 handsinaasappel
- 1 kaneel stokje
- 1 liter rode druivensap
- 4 kruidnagels
- 1 liter druivensap
Bereidingswijze gezonde glühwein
- Snij de citroen en sinaasappel in plakken.
- Voeg alle ingrediënten samen in een steelpannetje.
- Breng dit zachtjes aan de kook en laat het 15 minuten zacht pruttelen met gesloten deksel.
Easy, niet? Nu kan dit heerlijke drankje gebruikt worden in de glühweintaart.
De glühweintaart
Ingrediënten voor gezonde glühweintaart
De taart:
- 3 “flexeieren” *
- 200 gram glühwein
- 100 gram kikkererwtenvocht (neem 1 blik kikkererwten en laat het vocht in een vergiet uitlekken en vang het op)
- 100 gram amandelmelk
- 170 gram boekweitmeel
- 70 gram kokosmeel
- 70 gram kokosbloesemsuikerl
- 8 gram bakpoeder
- Scheutje appelazijn
Voor het glazuur:
- 50 gram amandelpasta
- 2 eetlepels cacao
- 60 gram amandelmelk
- 30 gram kokosolie
- honing/agave naar smaak
*Meng 1 eetlepel lijnzaad met 3 eetlepels water voor 1 “flexei”. Roer dit goed door elkaar en zet het 10 min aan de kant.
Bereidingswijze glühweintaart
De taart
- Bereid de “flexeieren” en zet ze even aan de kant.
- Meng alle droge ingrediënten (behalve het bakpoeder) door elkaar in een grote kom.
- Vang het kikkererwtenvocht op zoals hierboven beschreven.
- Meng het kikkererwtenvocht met de amandelmelk en klop het op met een mixer totdat het helemaal goed gaat schuimen.
- Meng de “flexeieren” en glühwein door de droge ingrediënten en voeg het bakpoeder toe. Giet over het bakpoeder een beetje appelazijn zodat het gaat schuimen.
- Voeg als laatste het schuimende kikkererwtenvocht toe en meng dit voorzichtig door elkaar.
- Giet het beslag in een ingevette taartvorm met een diameter van 22 cm. En bak de taart 1 uur op 180 graden hete lucht.
Voor het glazuur
- Voeg alle ingrediënten samen in een steelpannetje
- Laat de kokosolie en amandelpasta vervolgens zacht worden en roer alles goed doorelkaar.
De taart afmaken:
- Neem de taart uit de oven en laat hem even goed afkoelen.
- Zodra de taart is afgekoeld kun je hem afmaken met het glazuur. Ik heb hem over de hele taart gestreken maar je kunt hem ook alleen bovenop bestrijken.
- Zet de taart nog even in de koelkast zodat het glazuur kan uitharden en je bent klaar.
Enjoy en nogmaals hele fijne feestdagen. Geniet ervan!
Liefs,
Jolijn
3 Comments
Pingback: Glutenvrije voorgerecht kerst editie: salade met kaki en cranberrie - Beter door eten
Pingback: Glutenvrije kerst recepten: BDE favorieten - Beter door eten
Pingback: Lactosevrije tiramisu - Beter door eten