Al meerdere generaties is het een traditie in onze familie: op oudjaarsdag zelf appelbeignets bakken! Het recept komt vermoedelijk uit het dikke rode Wannee kookboek, de kookbijbel van mijn oma. Welke later ook op mijn moeders boekenplan prijkte. Het recept gaat dus met recht van generatie op generatie over.

Appelbeigneits 2.0

Spelbreker die ik ben is het nu mijn beurt deze traditie iets wat aan te passen. Vanwege het gluten- en lactosevrije dieet wat ik noodgedwongen heb ben ik wat gaan sleutelen aan het originele recept. De grap wil echter dat toen mijn moeder vorige week langs kwam en een van mijn appelbeignets proefde, ze mij een beetje verbaasd aankeek. Want ik mocht deze toch helemaal niet eten? Mooi compliment dus: ze dacht met recht dat ik het oude familie recept had gemaakt. Een betere goedkeuring om je aangepaste recept kan je niet krijgen haha!

Hoe maak je glutenvrije en lactosevrije appelbeignets?

Het is eigenlijk te simpel voor woorden: ik gebruikte namelijk gewoon mijn recept voor boekweitpannenkoeken (die je zowel hartig als zoet kan eten) en gebruikte wat minder melk. Dus geen bier en zelfrijzend bakmeel wat de Wannee predikten voor de beste appelbeignets maar gewoon plantaardige melk, eitjes en boekweitmeel. Simpeler kan ik het niet maken! Voor de liefhebber kan je ook een mix maken van boekweit en bruine rijstmeel. Dit zijn de juiste verhoudingen:

Ingrediënten voor glutenvrije appelbeigents:

Beslag:

  • 200 gram boekweitmeel (of mix 100 g boekweitmeel / 100 g bruine rijstmeel)
  • 3 eieren
  • 300 ml (plantaardige) melk naar keuze

Voor de appels:

  • ca 8 grote goudrenetten
  • 4-6 el kristalsuiker
  • 3 el kaneelpoeder

Extra nodig:

  • zonnebloem olie om in te frituren

Bereidingswijze:

  1. Verwarm een frituurpan met de zonnebloemolie
  2. Maak het beslag door alle ingrediënten in een kom samen te mixen
  3. Haal met behulp van een appelboor het klokhuis uit de appels.
  4. Schil de appels en snijd er plakken van ca 4-5 mm van.
  5. Meng de suiker en kaneel samen in een schaaltje (het kan zijn dat je halverwege nog wat extra nodig hebt, ik doe dit altijd een beetje op gevoel..)
  6. Test of het frituurvet warm genoeg is (ca 180 graden) door er een klein druppeltje van het beslag in de gieten. Deze moet gelijk gaan “koken”.
  7. Haal de appels door het suiker/kaneel mengsel en vervolgens door het beslag. Vaak werkt dit het makkelijkste met een breinaald of lange vork. Laat iets uitlekken en leg gelijk – voorzichtig –  in de frituurpan.
  8. Het frituren duurt slechts enkele minuten, draai halverwege om en houdt ze goed in de gaten. Als je mooi goudbruin zijn, zijn ze klaar!
  9. Haal de appelbeignets met behulp van een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op een aantal vellen keukenrol.

De appelbeignets zijn zowel warm als koud te eten. Ook kan je ze invriezen voor later gebruik. Erg lekker met een beetje poedersuiker. En ja, ik weet dat ik altijd aangeef liever geraffineerde suikers te vermijden, maar voor deze laatste dag van het jaar maak ik graag een uitzondering!

Hele fijne jaarwisseling lieve mensen, maak er wat moois van!

2 Comments

  1. Hoi, thx, probeer ik zeker, maar dan wel met ruwe rietsuiker en zélfgemalen bloemsuiker van de ruwe rietsuiker (in een koffiemolentje)! Groetjes!

  2. Ellen Tieman Reply

    Vorig jaar heb ik jouw heerlijke appelbeignets gemaakt, zo dom als ik was het recept niet opgeslagen! Gelukkig staat het recept nog op je site. Ze waren echt heerlijk en inderdaad niemand heeft geproefd dat ze gluten en lactosevrij zijn. Dank je wel voor je lekker recepten!

Write A Comment