Voedingswaarden (per portie)
- energie 254 kcal
- eiwit 6.6 g
- koolhydraten 29.3 g
- vet 11.9 g
Recept informatie
- Type gerecht: Tussendoortje
- Aantal personen: 6 porties
Glutenvrije pompoencake
Bakken is één van mijn grootste hobby’s. En hoewel ik de keuken regelmatig vul met de lekkerste geuren, bak ik ook vrij vaak een misbaksel. De smaak is net niet goed, het beslag is niet voldoende gerezen, of de structuur staat me niet aan.
Meestal probeer ik die mislukkingen te zien als leermomenten: ‘dit werkt dus niet.’ Dan komt het ‘trial and error’ proces op gang: proberen te ontdekken waar het mis ging en vooral hoe versie twee (of drie, of vier…) lekkerder zal uitpakken.
Wist je dat pompoen vol zit met vitamine C? Goed tegen een wintergriepje. Leer hier meer over vitamines en mineralen.
Deze glutenvrije pompoencake met sinaasappel ontstond dan ook niet zonder slag of stoot. Als een poging niet goed uitpakt, laat ik het vaak even voor wat het is voordat ik het nogmaals probeer. Maar deze keer stond er binnen 24 uur een tweede poging in de oven. En het zat mee: deze keer ging het wel goed! Het resultaat: een heerlijke glutenvrije pompoencake met sinaasappel die niet alleen lactosevrij is maar ook suikervrij
Ik heb het recept bewust niet heel zoet gemaakt. Dit zodat de pompoencake ook makkelijk gebruikt kan worden als zacht brood bij bijvoorbeeld een groentestoof, waarvoor ik twee weken geleden een recept deelde. Voeg gerust extra ahornsiroop toe wanneer je de cake liever eet als tussendoortje, met een warme kop koffie of thee.
Voordat je de keuken induikt, adviseer ik je om het afkoelen van de pompoenpuree niet over te slaan. De warme puree toevoegen komt het bakproces namelijk niet ten goede. Daarom raad ik aan de pompoen alvast de dag voor het bakken van de cake te koken. Het beslag maken is vooral een kwestie van ingrediënten mengen, even mixen en bakken maar!
Ingrediënten voor een kleine pompoencake ca. 17 cm
- 350 gram (fles)pompoen in blokjes
- 1 eetlepel gebroken lijnzaad
- 3 eetlepels water
- 25 gram olijfolie
- 50 gram amandelmelk
- 50 gram ahornsiroop
- 1 eetlepel azijn of citroensap
- 150 gram boekweitmeel
- 50 gram amandelmeel
- 10 gram kokosmeel
- 1 snufje zout
- 2 eetlepels koek & speculaaskruiden
- 10 gram bakpoeder
- 5 gram baking soda
- 15 gram geschaafde amandelen
- Optioneel: Stukjes vegan chocolade
Bereidingswijze
- Was de pompoen, verwijder de pitten en snijd in blokjes. Kook in 15 minuten gaar, giet af en laat goed uitlekken. Pureer de pompoen met een blender of staafmixer en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een cakeblik met bakpapier. Meng het lijnzaad met het water en laat 15 minuten rusten. Meng ondertussen alle droge ingrediënten -op de baking soda en amandelen na- in een kom. Meng nu alle natte ingrediënten met de gepureerde pompoen.
- Meng de baking soda met de droge ingrediënten. Mix dit nu, met een hand- of staande mixer, in delen door de pompoenpuree. Mix niet te lang, de baking soda gaat direct werken wanneer deze in aanraking komt met het zuur van de azijn of het citroensap. Giet het beslag dan ook direct in het cakeblik wanneer alle droge ingrediënten goed zijn opgenomen. Verdeel de amandelen over de cake. Bak de pompoencake in 75-80 minuten gaar. Laat ongeveer 1 uur afkoelen in de vorm, staande op een rek. Haal vervolgens de cake uit de vorm en laat verder afkoelen op het rek. Snijd de cake in 8 plakken wanneer deze helemaal is afgekoeld.
Geniet ervan!
1 Comment
ik zie de sinasappel niet terug.. klopt dat?