Er zijn van die recepten die heel erg intimiderend overkomen om te maken. Al jaren loop ik te kwijlen bij de mooiste taarten en nu werd het maar eens tijd om zelf de stoute schoenen aan te trekken!
In dit artikel ga ik jou stap voor stap meenemen in het maken van een echte hoge feesttaart. En geloof mij: dit kan jij ook! En: je hebt geen speciale dure bakspullen nodig!

Stap 1: bak de cake

In het kader van laten we het niet moeilijker maken dan het is: de basis van deze taart zijn twee cake’s welke we gaan bakken in een kleine springvorm (ik gebruikte een doorsnede van 19 cm). Je kunt hiervoor eigenlijk elk cake recept of kant-en-klaar mix gebruiken, ik maakte hem zelf helemaal gluten en lactosevrij met dit recept van Jeandrine.
Test goed of jouw cake gaar is door de satéprikker test: komt hij er droog uit, dan is je cake klaar!

Laat voor de volgende stap eerst de cakes goed afkoelen.

Stap 1: bak twee cake's in een springvorm
Stap 1: bak twee cake’s in een springvorm

Stap 2: verdeel de cake in 4 gelijke lagen

Om de feesttaart zijn hoogte te geven gaan we nu stapelen met de cake. Snijd wanneer de cake voldoende afgekoeld is, elke cake door de midden (zie foto) met een scherp mes zodat je vier gelijke, ronde lagen krijgt. Is de bovenkant van jouw cake heel bol geworden? Snijd dit dan ook nog wat rechter af.
Maak je overigens geen zorgen over hoe kaarsrecht de lagen zijn: we gaan het nu helemaal insmeren met jam en botercrème waardoor het niet meer op valt ^_^

Stap 2 verdeel de cake in 4 gelijke lagen
Stap 2: verdeel de cake in 4 gelijke lagen

Stap 3: het stapelen van de taart

De vulling van de taart kun je helemaal naar eigen wens bedenken: ik ben nogal een luie chef dus koos gewoon voor een potje aardbeienjam. Heb jij wel zin en tijd voor iets ingewikkelders? Maak dan gerust een verse fruitjam of moes, een luchtige botercrème of wat je maar wilt!
Smeer de vulling alleen op laag 1, 2 en 3: de bovenkant moet vrij blijven voor de botercrème!

Stap 3: het stapelen van de taart
Stap 3: het stapelen van de taart

Stap 4: maak een (plantaardige) botercrème

Op onderstaande foto zien je nu de basis van de feesttaart: 4 lagen cake met jam ertussen. Om de taart mooi af te werken gaan we nu een botercrème maken.
Vanwege mijn lactose intolerantie kies ik zelf altijd voor een plantaardige botercrème. Hiervoor gebruik ik 1 pakje Bona margarine van 500 g. Klopt dit luchtig met poedersuiker en wat verse vanille (naar eigen smaak, ik maakte hem zelf niet te zoet aangezien de cake + jam ook al gezoet zijn). Om de crème wat frisser te maken kun je ook wat citroensap toevoegen. Bij dit recept voegde ik nog wat gele kleurstof poeder op basis van kurkuma toe (ik gebruikte deze) om de feesttaart echt te laten knallen.

Stap 4: maak een (plantaardige) botercrème
Stap 4: maak een (plantaardige) botercrème

Stap 5: het afsmeren van de feesttaart

Tegen deze stap zag ik het meeste op! Ik heb geen fancy draaiplateau om de botercrème al draaiende heel strak op de taart te smeren. Gelukkig werkt een gewone bord of  een taarthouder op voet ook prima. Een paar trucjes die ik heb geleerd:

  • Verdeel eerst de ongeveer de helft van botercrème met een mes  (de gladde zijde, niet met het snij gedeelte) over bovenkant en zijkanten van de taart. Smeer dan met een lang mes (of als je hebt met een palletmes zoals op de foto te zien is) de crème zo gelijkmatig mogelijk uit. Je zult zien dat er nu wat kruimels van de taart los komen, in het Engels noemen ze deze laag dan ook heel mooi de “crum coat”. Deze laag is dus echt bedoeld om de losse kruimels tegen de taart aan te plakken.
  • Zet de taart nu voor 30-60 minuten even koud in de koelkast zodat deze laag de kans krijgt om op te stijven.
  • Smeer nu de taart nog een keer af met de resterende hoeveelheid botercrème voor een mooi dekkend en glad resultaat. (deze truc leerde ik pas na het maken van deze taart, om mijn foto’s is hij dus nog wat uhm rustieker…)
Stap 5: het afsmeren van de taart
Stap 5: het afsmeren van de taart

Stap 6: het decoreren van de feesttaart!

Nu komt de allerleukste stap: het decoreren van de feesttaart! Dit kun je zo gek maken als je maar wilt. Mijn zoon zat in zijn Batman fase maar eigenlijk kun je de taart versieren in elk mogelijk thema. Zelf kocht in een Batman figuur van Schleich en gebruikte ik alle glutenvrije snoepjes die ik maar kon vinden in de kleur zwart/geel. Je ziet o.a. apenkoppen, banaan schuimpjes, lollies, Sinterklaas chocolade munten, suikerhartjes en suiker parel, glutenvrije Oreo’s. Het Batman logo heb ik op dik zwart papier getekend en met plakband aan de achterzijde op een satéprikker gemaakt.
Andere variaties kunnen bijvoorbeeld met groene kleurpoeder een Hulk taart of dino taart zijn met groen snoep, een roze botercrème met Baries, eenhoorns etc. met roze snoepjes en ga zo maar door. Op instagram / pinterest is genoeg inspiratie te vinden!

Bewaar de taart tot gebruik in de koelkast tot 1-2 dagen voor gebruik. Gezien de hoogte van de taart snijd je dunne punten van ca 1.5 – 2 cm. Uit deze taart haalde ik (weet het niet meer helemaal zeker) tenminste 15 stukken.

Heel veel plezier met maken! Mocht je het delen op social media vind ik het leuk als je mij @beterdooreten erin tagged, dan kan ik meekijken met jullie creaties!

Binnenkijker in de de hoge feesttaart
Binnenkijker in de de hoge feesttaart

Write A Comment