Nog even en het heerlijke avondje is weer gekomen! Deze kruidige speculaasballen zijn echt een aanrader voor jouw feestavond (of sowieso als je zin hebt in iets lekkers) wanneer je wel zin hebt in iets lekkers maar niet in bergen suikers, verkeerde vetten of andere ellende.

Geniet van je snoepmomentje!

Ik krijg best wel eens berichten van mensen die het eigenlijk ronduit schandalig vinden dat er taarten of andere zoete lekkernijen op mijn site staan. Want ik ben toch orthomoleculair therapeut? En mijn site heet toch juist “Beter door Eten? Ja, dat klopt allemaal maar voor mij is af en toe een lekkernij juist “Beter door Eten”.

Uiteraard vind ik dat de basis van je maaltijden altijd gezond moet zijn. Eet lekker veel verschillende groente en fruit aangevuld met eiwitten en goede vetten en je zal merken dat je lijf daar erg blij van wordt. Wat een hoop mensen echter vergeten is de psychologie achter het eten. Een hele week clean moeten eten van jezelf en maar 1 keer per week “cheaten” vind ik geen gezonde insteek. Wil je een gezonde leefwijze echt de rest van je leven volhouden, geniet dan juist van voeding. Eet dat ene chocolaatje of koekje wanneer je gezellig met een vriendin zit, stop met je schuldig te voelen en pak daarna gewoon de draad weer op. Zo wordt je pas echt “Beter door Eten”!

ingrediënten voor ca 20 kruidige speculaasballen

 • 150 ongebrande cashewnoten, minstens 4 uur geweekt in water
 • 4 el gesmolten kokosolie
 • 1 el speculaaskruiden
 • 50 g gesmolten pure chocolade
 • optioneel: cacao
 • Extra nodig: keukenmachine of blender, bakpapier

Bereiding:

 1. Zorg als eerste dan de cashewnoten echt goed geweekt zijn, zo worden ze extra romig. Zelf heb ik ze de avond van te voren in een bakje water gezet, langer weken kan namelijk geen kwaad, 4 uur is wel echt de ondergrens daarentegen..
 2. Giet de cashewnoten af en spoel nog even af onder de kraan.
 3. Maal de cashewnoten in de keukenmachine helemaal romig.
 4. Smelt 4 el kokosolie en voeg toe aan de cashewnoten. Voeg ook de speculaaskruiden toe.
 5. Smelt 50 g pure chocolade au bain marie. Voeg de cashewnotencreme hieraan toe en roer goed door.
 6. Zet even een half uur in de koelkast om wat uit te harden.
 7. Leg een vel bakpapier klaar en draai nu ca 20 kleine speculaasballen. Als je het lekker vind kan je ze nu nog even door de cacao rollen. Laat verder uitharden en bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast. Je houdt de ballen zeker een week goed, mits je er vanaf kan blijven!

Zin in nog meer Sinterklaas recepten? Kijk eens bij deze gluten en lactosevrije kruidnootjes of ga voor de te lekkere pepernoten cheesecake!

Write A Comment